nieuws

Het grote baggermaterieel van HAM en Boskalis

bouwbreed

De vloot is waar alles om draait in de kapitaalintensieve baggerindustrie. Met de overname van HBG-dochter HAM hoopt Boskalis in de nabije toekomst flinke efficiencyvoordelen te kunnen boeken.

Ook verwacht Boskalis rechtstreeks aan tafel te kunnen schuiven bij de grote opdrachtgevers in het Verre Oosten. Tot nu toe werken Boskalis en Ham daar veel in onderaanneming van bouwginganten als Samsung en Hyundai, die zelf geen baggerschepen exploiteren.

De vloten van HAM en Boskalis weerspiegelen de bestaande concurrentieverhoudingen tussen de twee bedrijven.

Een opvallend verschil in de vloten zijn de waterinjectiebaggerschepen waarvan HAM er zeven heeft en Boskalis geeneen. Het waterinjectiebaggeren is een techniek ontwikkeld door HAM waarmee vaargeulen en havens uitgediept kunnen worden zonder dat de opgezogen grond met een beunschip verplaatst moet worden. De natuurlijke getijdestromen doen het werk.

Als alles goed gaat wordt aanstaande zaterdag de nieuwste sleephopperzuiger van de HAM te water gelaten. De HAM 318 heeft een capaciteit van 23.700 kuub en kostte ruim 100 miljoen euro.

Eind februari heeft HAM nog een nieuwe sleephopperzuiger besteld bij IHC Holland. Het schip wordt in het voorjaar van 2003 in gebruik genomen.

Reageer op dit artikel