nieuws

HBG wil HAM nog niet verkopen

bouwbreed

HBG heeft het bod van Koninklijke Boskalis Westminster voor zijn baggerdivisie HAM voorlopig naast zich neergelegd. Het bouwconcern vindt 1,25 miljard gulden aan de lage kant en wil eerst alternatieven bestuderen. Een nieuwe baggeroorlog ligt op de loer.

In een verklaring, uitgegeven exact een uur voor aanvang van de aandeelhoudersvergadering van afgelopen woensdag, brachten de raad van commissarissen en de raad van bestuur het standpunt van de Rijswijkse bouwer en baggeraar naar buiten. HBG geeft daarin aan eigenlijk het liefst HAM te behouden, maar sluit verkoop van de baggerpoot niet helemaal uit.

“Het strategisch plan van HBG gaat uit van verdere groei en ontwikkeling van de baggeractiviteiten. Daarbij willen we zo mogelijk een prominente rol spelen, mede op grond van de uitstekende prestaties van HAM. Alvorens een definitief standpunt te formuleren over het bod van Boskalis, dienen daarom alle andere alternatieven te worden bestudeerd”, verklaart het bedrijf.

ABN Amro en Lazard Freses zijn ingeschakeld om de bedrijfseconomische en financiele aspecten van het bod en mogelijke alternatieven te beoordelen.

HBG laat met zijn standpunt nadrukkelijk de mogelijkheid open om bijvoorbeeld met Ballast Nedam te praten. Diens baggerdivisie staat weliswaar niet openbaar te koop, maar bekend is dat Ballast zijn baggeractiviteiten te kleinschalig vindt. Het Belgische Deme zou ook een partij zijn. Tijdens de vorige baggeroorlog tussen Boskalis en HBG vochten partijen nog om de baggerreus uit België; HBG om Boskalis van het lijf te houden, Boskalis om HBG de loef af te steken.

Wenselijk

Topman C.J. Reigersman onderkent overigens dat concentratie in de baggerindustrie wenselijk is. “Verdere schaalvergroting is belangrijk om ook in de toekomst een goed rendement te realiseren op de aanzienlijke investeringen in nieuw materieel.” Gezien de vlootsamenstelling wacht HAM investeringen in het zwaardere materiaal. Boskalis daarentegen moet vooral middelgrote schepen aanschaffen.

Tussen de regels door valt een ander argument te lezen om vooralsnog niet in te gaan op het bod. De geboden prijs is HBG te laag. Volgens de Rijswijkers ligt het bod feitelijk 300 miljoen gulden onder het bedrag van 1,25 miljard gulden dat door Boskalis bekend is gemaakt. Dit heeft te maken met de eisen die door Boskalis zijn gesteld ten aanzien van de balans van HAM. Bovendien claimt het Papendrechtse baggerbedrijf volgens HBG het bedrijfsresultaat van HAM over 2000, te weten 125,4 miljoen gulden. Boskalis-topman R. van Gelder ontkent dat laatste overigens. “Die eis is niet gesteld. Wij kunnen de mededeling van HBG dat het bod 300 miljoen gulden lager zou liggen dan ook niet plaatsten.”

In tegenstelling tot de HBG-top, die nog een slag om de arm houdt, hebben de centrale ondernemingsraad, de ondernemingsraad en de directie van HAM zich unaniem tegen het Boskalis-bod uitgesproken. Reigersman zegt begrip te hebben voor de loyaliteit en verbondenheid van medewerkers en directie van HAM. “Bij de uiteindelijke standpuntbepaling zal dit meewegen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels