nieuws

Geldnood bij veel bedrijven Enschede

bouwbreed Premium

De Ondernemersvereniging Gedupeerde Ondernemers in Enschede laat letselschadeadvocaten uitzoeken of getroffen zelfstandigen op korte termijn voorschotten kunnen krijgen. Dat maakte voorzitter L. Oosting woensdag bekend.

Door de vuurwerkramp op 13 mei vorig jaar werden 590 ondernemers in en rond het rampgebied getroffen. Ongeveer tien procent van hen verkeert in acute geldnood.

Volgens Oosting heeft nog niet één ondernemer zijn geld ontvangen, ten gevolge van de bureaucratie. In een enkel geval is een voorschot uitgekeerd.

Het kabinet trok na de ramp 80 miljoen gulden uit voor de ondernemers, omgerekend betekent dit maximaal 220.000 gulden per zelfstandige ondernemer.

Kort geding

Letselschadeadvocaat M. Witte is betrokken bij het onderzoek. “We zouden een kort geding kunnen aanspannen tegen vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks en wellicht ook de gemeente Enschede om voorschotten los te krijgen voor de door ondernemers geleden schade.”

Maar Witte bekijkt ook de mogelijkheid om deze zaak te laten overlopen in de procedure die hij namens enkele slachtoffers is begonnen. De afgelopen maanden hebben voor de rechtbank in Den Haag diverse getuigenverhoren plaatsgevonden. De letselschadeadvocaten probeerden op deze manier bewijzen te verzamelen om de overheid aansprakelijk te kunnen stellen voor de explosie.

“De landsadvocaten moeten voor 9 juni aangeven of zij nog getuigen willen horen. Inmiddels zijn we hard bezig om de dagvaarding af te ronden, zodat we de verschillende overheden voor de rechter kunnen dagen”, aldus Witte. Hij had gehoopt dat dit niet nodig zou zijn en dat de overheid zou betalen. “De betrokkenen hebben wel toegegeven fouten te hebben gemaakt, maar ze erkennen hun aansprakelijkheid niet en dat is nodig om honderd procent schadevergoeding te krijgen.”

Reageer op dit artikel