nieuws

Geldersch Landschap koopt boerderij

bouwbreed

Het Geldersch Landschap heeft de uit 1580 daterende boerderij Meester Kok met de omringende bossen en weiden in Ratum, een buurtschap bij Winterswijk, aangekocht.Zowel de boerderij met bijgebouwen als de bossen zijn rijksmonument. De boerderij is genoemd naar de Ratumse onderwijzer Kok, die er in de negentiende eeuw heeft gewoond.

Uit zijn tijd dateren ook een schoppe ofwel schuur en een weefhuisje, die alle op het erf zijn gebouwd. In 1974 is op het erf een antieke korenspieker, een opslagplaats voor graan, opgetrokken. Die kwam uit de sloop van een Saksische boerderij aan de Duitse kant van de grens.

Het Rijk heeft de omringende bossen aangewezen als belangrijke, monumentale natuurgebieden. In het bos groeien hazelaars, kersenbomen en zwarte elzen naast bosanemonen en salomonszegel. Er komen ijsvogels, gele kwikstaarten, reeën, bunzings en zomertortels voor. De boerderij is in 1963 al gerenoveerd, maar heeft nu weer veel achterstallig onderhoud.

Reageer op dit artikel