nieuws

Geen serres en tuinhuisjes in Vinex-wijk Waalsprong

bouwbreed Premium

De bewoners van 925 al gebouwde woningen in de Nijmeegse Vinex-wijk Waalsprong kunnen de komende jaren geen serres, tuinhuisjes of andere grotere verbouwingen aan hun huizen uitvoeren.

De maatregel is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State, die bepaalde dat de gemeente Nijmegen voor de bestemmingsplannen van de nieuwe wijk milieu-effectrapportages had moeten laten maken.

Dat vermelden B en W van Nijmegen donderdag in hun uitleg aan de gemeenteraad over de gerezen problemen. Voor de bouw van onder meer een serre is een bouwvergunning nodig en die mag de gemeente niet afgeven zolang er geen nieuwe bestemmingsplannen zijn vastgesteld. Door de uitspraak van het rechtscollege ligt de bouw in de wijk ten noorden van de Waal tenminste tot het najaar van 2002 stil. Als er dan bezwaren ingediend worden tegen de nieuwe plannen kan de vertraging nog veel langer duren. In de Waalsprong moeten tot 2015 12.000 nieuwe woningen verrijzen. Er zijn tot nu toe ruim 1100 woningen opgeleverd.

De beslissing van de Raad van State heeft ook grote gevolgen voor het voorzieningenniveau in de nieuwe wijk, zo blijkt uit de uitleg van het college.

Zo is het onzeker of het winkelcentrum verder afgebouwd kan worden. De bouwer overlegt met supermarktketen Ahold over een tijdelijke winkel in het gebied. Datzelfde geldt voor de bouw van een medisch cluster in Oosterhout. De betrokken artsen en paramedici wilden een bouwvergunning aanvragen, maar dat is nu niet meer mogelijk. De gemeente werkt mee aan de snelle realisering van een tijdelijke voorziening.

Ook de aanleg van een sportcomplex, een ondergronds verwarmingsnet, een NS-halte in Lent en de afbouw van enkele honderden woningen staan op losse schroeven. De bouwers overleggen met 180 gedupeerde kopers, die binnenkort dachten te gaan verhuizen, over oplossingen op maat.

Reageer op dit artikel