nieuws

Fries dorp bouwt zwembad in zwembad

bouwbreed

Het 1500 inwoners tellende Friese dorp Nij Beets is druk bezig met de aanleg van een nieuw buitenzwembad. Dat gebeurt ín het oude.

“In de jaren zestig werd het betonnen bad gebouwd”, geeft voorzitter T. Symonsma van de stichting die het bad beheert aan. “Maar dat voldeed vanaf het begin niet, want eronder zitten waterbronnen. Het roestkleurige water dat daaruit komt, drong door in het bad. “We stonden al jaren voor de keuze van sluiten of moderniseren.”

Vijf jaar geleden werden de eerste plannen gemaakt voor een gefaseerde renovatie, “maar van lieverlee werd het een plan voor complete nieuwbouw.”

Nu is betonbouwer De Vries uit Joure druk bezig met de wanden van het nieuwe bad, nadat eerst de vloer van het oude bad doorboord is met dertig heipalen. Vervolgens is er in het diepste gedeelte van het bad een puin- en zandbed van 1,30 meter hoog aangelegd, aflopend naar het ondiepe deel. Op dit bed is een nieuwe vloer gestort.

“Een unieke constructie”, aldus Symonsma, “want we bouwen een zwembad in het zwembad.” De operatie kost 1,1 miljoen gulden en wordt grotendeels door de dorpelingen zelf betaald in de vorm van zelfwerkzaamheid. “We hebben hier zeker tachtig mensen die hun dagelijks brood verdienen in de bouw of de wegenbouw en alle hebben ze aangeboden te helpen.”

Ook de andere inwoners van het dorp zijn in één of andere actievorm bij het bad betrokken. “Aan vrijwilligers hebben we geen gebrek.” Alleen de betonbouwer en de leverancier van de waterreinigingsinstallatie worden betaald.

Reageer op dit artikel