nieuws

Flinke daling aantal nieuwe hypotheken

bouwbreed

Het aantal nieuw afgesloten hypotheken is in het eerste kwartaal van dit jaar met 12 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2000.

Volgens het CBS sloten minder mensen een tweede hypotheek af. Ook verhoogden minder huizenbezitters hun hypotheek. Door de lage rente en de waardestijging van huizen was het de afgelopen jaren aantrekkelijk een oude lening open te breken en om te zetten in een nieuwe.

Door de stijging van de rente, die in het eerste kwartaal weer iets terugliep, is oversluiten minder aantrekkelijk geworden. Ook lijkt de rek uit de als maar stijgende huizenprijzen. Het gemiddelde bedrag van een nieuwe lening nam vergeleken met het eerste kwartaal van 2000 toe met 11 procent tot 311.000 gulden. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2000 is er echter sprake van een daling van 6 procent.

Volgens het CBS bedroeg de gemiddelde verkoopprijs in de eerste maanden van dit jaar 397.000 gulden, evenveel als de laatste maanden van 2000.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels