nieuws

FIOD doet invallen bij bouwbedrijven in Noord-Brabant

bouwbreed

De opsporingsdienst van het Sociaal Fonds Bouwnijverheid en de FIOD hebben deze week invallen gedaan bij twee aannemingsbedrijven in Noord-Brabant. Daarbij is de administratie in beslag genomen. De bouwbedrijven worden verdacht van belastingfraude, valsheid in geschrifte en het sjoemelen met sociale premies.

In totaal werden zeven panden doorzocht, waaronder drie bedrijfsgebouwen en vier woningen in Oirschot, Veghel, Cromvoirt en Eindhoven. De verdachte bedrijven betreffen een onderaannemer in de utiliteitsbouw en een op de particuliere markt gerichte bouwer. Volgens woordvoerster F. Hermie van de FIOD gaat het om middelgrote aannemingsbedrijven met dezelfde directeur-grootaandeelhouder.

Een 53-jarige Eindhovenaar is bij de actie aangehouden. “Hij is niet de directeur-grootaandeelhouder”, benadrukt Hermie. “De man die is ingerekend wordt ervan verdacht dat hij voor de bouwbedrijven valse facturen heeft opgemaakt.”

Zowel de FIOD als het Openbaar Ministerie willen niet bekendmaken om welke bedrijven het gaat. Ook de precieze vestigingsplaats blijft vooralsnog geheim. “Anders wordt het wel heel makkelijk om ze te traceren”, zegt Hermie. Zij wil wel kwijt dat de vermeende fraude plaats heeft gevonden tussen 1997 en 2000. Het geschatte benadelingsbedrag ligt tussen de 500.000 en 800.000 gulden.

“Het onderzoek is enige tijd geleden alweer gestart door het Sociaal Fonds Bouwnijverheid. Wij zijn er later bijgehaald. Als het om zwartwerken gaat, dan komen wij er natuurlijk al snel bij.” De komende tijd wordt gebruikt om de “gigantische berg” administratie door te spitten. Dat moet de nodige bewijzen opleveren.

Reageer op dit artikel