nieuws

Energiebedrijf Helmond automatiseert woningen

bouwbreed

Zeven woningen in het nieuwbouwproject Brandevoort in Helmond zijn geautomatiseerd met een domotica-installatie. Dat gebeurde op initiatief van energiebedrijf Obragas uit dezelfde plaats. De bewoners betalen er niets extra’s voor maar doen in ruil verslag van hun bevindingen.

Aan de hand van deze gegevens ontwikkelt Obragas nieuwe domoticale voorzieningen. Honeywell leverde de apparatuur voor Brandevoort die installateur Van Lit uit Eindhoven monteerde.

Honeywell integreerde verschillende voorzieningen tot één installatie. De systeem-, alarm-, telecom-, comfort- en telemetriemodules van dit zogeheten Hometronic-systeem zitten in de meterkast. Een tv-module met afstandsbediening leest het verbruik van gas, water en elektra uit en regelt de verlichting. Aan de hand van deze waarden kan het systeem een energie-advies geven gerelateerd aan standaardverbruikpatronen van Obragas. De bewoner kan het systeem met een (zak)telefoon op afstand aanpassen. De verlichting schakelt door middel van draadloze ‘plug in’ modules. Zo’n module steekt in het stopcontact en voorziet bijvoorbeeld een staande lamp van energie. Tussen de pulsdrukker en het verlichtingspunt bevindt zich een draadloze dimmodule. Een overspanningsbeveiliging voorkomt dat blikseminslag de apparatuur beschadigt.

Bediening

De bedieningspanelen zitten bij de voor- en achterdeur en in de woonkamer. Op alle radiatoren zitten radiofrequent gestuurde kranen die met de cv-ketel communiceren. De ketel past zich met buitenvoelers aan het weer aan.

De verlichting in de hele woning en het alarm met raam- en deurcontacten en bewegingsmelders zijn met één drukknop te schakelen. Een magneetcontact beveiligt ook de deur van de meterkast. Via het videokanaal van te televisie ziet de bewoner wie aanbelt. Het systeem maakt een foto met aanduiding van tijd en datum waarvan er 32 in het geheugen passen die op commando zijn weer te geven.

De afstandsbediening schakelt per vertrek de verlichting en regelt de afzonderlijke radiatoren. Dit systeem is uit te breiden met een afstandbediend rolluik of luifel.

De bewoner kan de domotica met de eigen pc programmeren. Dat kan bijvoorbeeld met vooraf ingestelde ‘lyfestyles’ die ook via de tv zijn te activeren. Ze passen de toestand in de woning aan fenomenen als ‘slapen’, ‘opstaan’, ‘afwezig’ en ‘vakantie’ aan. Het systeem biedt plaats aan zestien varianten.

De telefooncentrale vertakt naar modules in de afzonderlijke vertrekken. Daarop is een draadloze DECT-telefoon aangesloten waarmee de bewoner de voordeur kan openen.

Honeywell hoopt eind dit jaar een systeem voor draadloze beveiliging gereed te hebben. Dat biedt vooral in de bestaande bouw mogelijkheden. Het bedrijf werkt ook aan een nieuwe telecommodule met een internetaansluiting voor de afstandsbediening van de verschillende functies.

Vooralsnog vergt domotica een andere afstandsbediening dan de televisie. Philips ontwikkelt er één die beide schakelt.

Domotica: zien wie er voor de deur staat.

Reageer op dit artikel