nieuws

Emmen legt accent op zakelijke dienstverlening

bouwbreed

Emmen Revisited is de naam van een grootschalige herstructureringsoperatie die onlangs in de grootste stad van Drenthe van start is gegaan. Drie naoorlogse wijken, met in totaal zo’n duizend woningen, worden drastisch op de schop genomen. Verder werkt de gemeente samen met de winkeliers en met projectontwikkelaar William Properties BV uit Rotterdam hard aan het opwaarderen van het centrumgebied De Weiert. Voor miljoenen is en wordt er dus geïnvesteerd. Zakelijke dienstverlening staat verder de komende jaren centraal in Emmen.

“De dynamiek zit er hier in Emmen flink in”, verwoordt H. Paddenburg de bouwactiviteiten die momenteel in zijn gemeente gaande zijn. Paddenburg is directeur van de dienst Stadsontwikkeling bij de gemeente en in die functie is hij ambtelijk verantwoordelijk voor al het bouwen. “Er gebeurt momenteel ontzettend veel.” Daarmee doelt de directeur niet alleen op de herstructurering van de wijken Angelslo, Emmerhout en Bargeres en op de herinrichting van het centrumgebied De Weiert, maar ook op de aanstaande plannen voor de komst van kantoorcomplexen. “Zakelijke dienstverlening is te lang een ondergeschoven kindje geweest in Emmen. Daar willen we nu verandering in brengen.”

Emmen is de grootste stad van Drenthe (55.000 inwoners) en is met 107.000 inwoners één van de grotere gemeenten van Nederland. De gemeente heeft een belangrijke centrumfunctie voor de regio Zuidoost-Drenthe en ook voor het zuidelijk deel van de provincie Groningen. Een gebied met meer dan een kwart miljoen inwoners die komen winkelen, werken en naar school gaan in Emmen. Om die mensen in de toekomst ook goed te kunnen bedienen, startte medio jaren negentig de aanpak van De Weiert, hét winkelcentrum van Emmen. Jaren van plannen maken gingen er aan vooraf. Dat was nodig, want het hele centrum gaat op de schop. “Het oude centrum dateert uit de jaren zestig en was gewoon niet meer van deze tijd.”

De plannen voor de nieuwe Weiert behelzen 12.000 vierkante meter overdekte winkelruimtes, een parkeerkelder met 170 parkeerplaatsen, een bioscoop, koopappartementen en 2.400 vierkante meter kantoorruimte. De uitvoering vindt plaats in nauw overleg met de (omliggende) winkeliers en ondernemers die in de eerste plaats profiteren van het nieuwe onderkomen. Problemen rezen er echter ook, want doordat het hele centrum in een grote bouwput veranderde, waren veel winkels slecht bereikbaar. Dat bracht sommigen in moeilijkheden. Over anderhalf jaar is het leed echter geleden, want dan vindt de oplevering plaats.

Emmen Revisited is ook een voorbeeld van het nieuwe imago dat Emmen zich probeert aan te meten: namelijk dat van een dynamische stad. De komende drie jaar wordt voor zestig miljoen geïnvesteerd in de wijken Angelslo, Emmerhout en Bargeres; 120 woningen worden gesloopt en ervoor in de plaats komen 82 seniorenwoningen en 54 koopwoningen. Honderd huizen wordt opgeknapt. De gemeente werkt bij dit project samen met de grootste woningbouwcorporatie van de stad: Wooncom. Doel is om de komende tien jaar het woningbestand van de stad op te waarderen om beter te kunnen voldoen aan de vraag. Ook komen er allerlei nieuwe en betere voorzieningen in de wijken, zoals scholen en ouderen- en jongerencentra.

Traverse

Een bouwproject waarmee Emmen zich de laatste tijd nadrukkelijk in beeld wist te werken, is de bouw van de Traverse: een stalen loopbrug met een leien dak die loopt vanuit het centrum naar een locatie even buiten de stad. “De brug is bedoeld om bezoekers van het Noorder Dierenpark naar de uitbreiding van het park buiten de stad te loodsen”, legt Paddenburg uit. Het Noorder Dierenpark zetelt midden in Emmen en kan daar niet uitbreiden. De traverse moet uitkomst bieden. Het gevaarte, dat 34 miljoen kostte en net is opgeleverd, lokt veel reacties uit..”Niet iedereen vindt het mooi, maar een aandachtstrekker is het wel.”

De komende jaren gaat Emmen zich nadrukkelijk op de zakelijke dienstverlening richten. Hoewel er in de nieuwbouw van De Weiert reeds de nodige kantoorruimte beschikbaar komt, zitten er nog meer bouwplannen voor kantoorpanden in het vat. Paddenburg lacht: “Plannen genoeg.”

Reageer op dit artikel