nieuws

Egaal en vlak beton met derivaat aardappelmeel

bouwbreed

Een hulpstof op basis van aardappelpulp zorgt voor een egaal horizontaal oppervlak van beton. Zetmeelfabriek Avebe in Veendam nodigde een gezelschap betontechnologen uit om het met eigen ogen te zien, in Frankrijk. In ons land vinden op kleine schaal proefprojecten plaats, meldt de Stichting Kwaliteitsdienst Beton Noord Nederland.

J. Kronemeijer van de Kwaliteitsdienst reisde mee naar Lyon, Valence en Grenoble, op uitnodiging van de afdeling Industrial Applications van het zetmeelconcern. Hij was onder de indruk van de zelfnivellerende eigenschappen van beton met Foxcrete, een stabiliserende hulpstof op basis van derivaat van zetmeel. Avebe ontwikkelde de hulpstof in zijn vestiging in Foxhol.

Op zichzelf is de toepassing van biopolymeren uit aardappelpulp in de industrie niet nieuw. Avebe levert al tientallen jaren hulpstoffen voor het stabiliseren van boorvloeistoffen. Het is ook bekend dat aardappelresten met zetmeel, pectine en eiwitten gebruikt kunnen worden voor de productie van lijm.

Het productieproces is relatief eenvoudig en betrouwbaar. De pulp wordt onder hoge druk gebracht. Door het openen van een ventiel ontstaat een schok, waardoor de cellen van de biomassa openbarsten. De vrijkomende polymeren hebben klevende en stabiliserende eigenschappen. Slechts de prijs (twee- tot driemaal zoveel als van gangbare synthetische lijmstoffen) staat het grootschalige gebruik als milieu- en mensvriendelijke biologische bouwlijm in de weg.

Avebe is op zoek naar toepassingen met veel toegevoegde waarde en kijkt dus ook naar beton. De laatste jaren zijn veel betonsoorten ontwikkeld met speciale eigenschappen, zoals beton met een hoge druksterkte en zelfverdichtend beton, waaraan weinig of geen energie toegevoegd hoeft te worden. De komst van ‘self leveling concrete’ (in het Frans ‘béton auto-nivellant’) is dan ook geen verrassing.

Niet taai

Foxcrete levert een zeer vloeibare, niet taaie betonspecie op, met een uitvloeimaat van meer dan 700 millimeter in zeven seconden. Onmiddellijk na het uitvloeien onstaat een stabiele laag beton, die met een kleine handmatige nabewerking een vlakheid heeft van minder dan een millimeter, gemeten met een rei van vier meter. Dat is een prestatie, die met gewoon beton en een mechanische afwerking moeilijk te bereiken is.

Beton met Foxcrete is geschikt voor gestort beton tot veertig centimeter dik, al of niet voorzien van staalvezels (tot honderd kilogram per kubieke meter). Volgens de producent voorkomt de hulpstof ook het uitbloeden van beton (het uittreden van cementwater tijdens de verharding).

Reageer op dit artikel