nieuws

Duoslang isoleert leidingen van zonneboilerinstallatie

bouwbreed Premium

Het Duitse Armacell ontwikkelde met het zogeheten HT/Armatwin een duoslang die de aan- en afvoerleidingen van zonneboilerinstallaties isoleert. De installateur bespaart met deze dubbele slang aanmerkelijk plaats.

Armatwin komt dezer dagen op de markt. Onder de noemer Armaflex Solar levert het bedrijf een kant en klaar ommantelde koperen buis en roestvaststalen ribbelbuis. Armacell paste het HT-materiaal eerder toe bij een vervangingsproject in de Apeldoornse wijk Osseveld.

Nuon verving daar de bevroren en daardoor onherstelbaar beschadigde zonne-installatie van een twee verdiepingen hoog woonblok. De keus viel op het thermosyfonsysteem 151 K van het Australische Solahart. Het systeem bestaat uit een reservoir van 150 liter en een collector met een oppervlak van twee vierkante meter.

Terugstraling

De collectoren zijn voorzien van een laag zwart chroom. Dat materiaal absorbeert in hoge mate zonne-energie en kent weinig warmteverlies door terugstraling. Het stalen reservoir is omgeven door een aluminium behuizing. Tussen beide delen is voor de isolatie polyurethaan gespoten. Aan de binnenkant van het opslagvat zitten twee lagen keramische bekleding uit zogeheten primaglaze. Een magnesium anode met een stalen kern zorgt voor galvanische bescherming.

De aanduiding ‘thermosyfon’ geeft aan dat de installatie niet met een pomp maar door middel van zwaartekracht werkt. In dit systeem ligt het opslagvat hoger dan de collector. Wanneer de zon het oppervlak van de collector verwarmt stijgt de temperatuur van de daarin aanwezige vloeistof en wordt daardoor lichter. Als gevolg daarvan stroomt het naar de top van de collector en bereikt via het leidingwerk het opslagvat. Daar draagt de collectorvloeistof via een wisselaar de warmte over op het water. Hierdoor daalt de temperatuur en wordt de vloeistof zwaarder zodat het weer naar de onderkant van de collector stroomt.

Het systeem is gesloten, wat betekent dat antivries de bevriezing van de vloeistof kan voorkomen. Solahart ontwikkelde onder de naam Hartgard een collectorvloeistof uit polypropyleen-glycol, die niet vlokt en het leidingwerk niet oxydeert. Een thermostaat schakelt op minder zonnige dagen automatisch een gasbrander of een elektrisch element in voor aanvullende verwarming. In het geval van Osseveld gaat het om elektrische bijverwarming.

Reageer op dit artikel