nieuws

Duitse woningbouw gaat fors onderuit

bouwbreed

De Duitse bouw raakt met de sterk afnemende interesse voor woningen steeds verder in het slop. In het eerste kwartaal is de omzet in het oosten met 20 procent ingezakt. De bouwprestatie in de oude deelstaten deelt in de algehele malaise en verloor 10 procent terrein.

Brancheorganisatie Deutsche Bauindustrie ziet geen enkel signaal voor een kentering in de zwaar aangeslagen bedrijfstak. De eerste drie maanden boekten de ondernemers in het westen 5,8 procent minder nieuwe opdrachten dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. De werkgelegenheid daalde met 7,1 procent tot 697.000 banen.

Grootste zorgenkind in de oude deelstaten is de woningbouw. De sector raakte het eerst kwartaal 21,1 procent van de omzet kwijt. Gelijktijdig daalde de vraag met 11,4 procent. Het grote aantal lege huizen en het weinig aantrekkelijke huurniveau verzieken volgens het bedrijfsleven de opleving van de woningbouw. In de eerste twee maanden werden bouwvergunningen afgegeven voor slechts 33.000 woningen. Die score ligt 22,9 procent onder het niveau direct na de eeuwwisseling. De bouwers zouden allang blij zijn als de afgegeven vergunningen ook daadwerkelijk leidden tot opdrachten. In werkelijkheid houden de potentiële investeerders hun geld in de knip uit vrees voor de verslechterende algemene conjunctuur. De economische groei in Duitsland is afgelopen maanden al diverse keren naar beneden bijgesteld en zal volgens de grote instituten onder de 2 procent blijven steken.

Sprankje hoop

Deutsche Bauindustrie heeft een sprankje hoop dat bij het aantrekken van de economie een golf van investeringen vanuit het bedrijfsleven vrijkomt. De opdrachten vanuit de commerciële hoek daalden het eerste kwartaal nominaal 4,2 procent. Het volume afgegeven bouwvergunningen voor kantoor- en bestuursgebouwen steeg in januari en februari echter met 58,2 procent.

Uitblijvende orders van de lagere overheden – het eerste kwartaal 3,8 procent minder dan vorig jaar – dragen in het westen tot de crisis bij. Gezien de tegenvallende belastingopbrengsten zal de bouwlust van de bestuurders voorlopig niet toenemen.

Oosten

In het oosten daalde het volume aan nieuwe opdrachten het eerste kwartaal met 22,8 procent. De personele sterkte van het leger bouwvakkers daalde met 15,2 procent tot amper een kwart miljoen.

Net als in het westen krijgt de woningbouw de grootste klappen. De omzet daalde met 30,5 procent. Enige hoop op verbetering bestaat niet, want de bouwers boekten van januari tot en met maart liefst 41,8 procent minder nieuwe orders dan bij de toch al niet rooskleurige start van het jaar 2000. Het aantal afgegeven bouwvergunningen daalde met eenderde.

Gering

De investeringen vanuit de industrie en handel zijn in de nieuwe deelstaten gering. Het volume nieuwe opdrachten slonk met 17,9 procent. Anders dan in het westen is de bouwvoorraad gering.

Het aantal vergunningen voor de bedrijfsgebouwen nam met eenderde af. Van de lagere overheden hebben de bouwers geen enkele steun te verwachten. De bestuurders blijken gemiddeld 10 procent te hebben gekort op hun bouwbudget.

Bouwvoorraad kantoren in westen geeft sprankje hoop

Reageer op dit artikel