nieuws

Duitse bouw krijgt weer minder opdrachten

bouwbreed

De Duitse bouwbedrijven met twintig en meer werknemers hebben in maart bijna 12 procent minder opdrachten binnengehaald dan in dezelfde periode vorig jaar.

Vooral de zogenoemde bovengrondse bouw holt achteruit. Volgens het Statistisch Bundesamt in Wiesbaden daalde het aantal nieuwe orders in de categorie bovengronds met 13,8 procent. De wegen- en tunnelbouwers schreven 9,3 procent minder opdrachten in de boeken.

De aanhoudend slechte markt waarin de Duitse bouwers proberen te overleven, slaat neer in dalende activiteiten en krimpende omzetten. In maart nam het aantal arbeidsuren met liefst eenvijfde af tot 86,7 miljoen. Gelijktijdig daalde de omzet 16,1 procent tot 14 miljard gulden. De werkgelegenheid verloor andermaal 11,8 procent terrein en is 73.000 onder de grens van een miljoen gezakt. Het enige positieve punt in de branche is de stijgende omzet per werknemer.

Gemeten over de eerste drie maanden van het jaar, is in Duitsland de werkgelegenheid in de bouw met 9,5 procent afgenomen tot 932.000. Het aantal gewerkte uren schrompelde met 17,1 procent ineen tot 225 miljoen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels