nieuws

Das en Boom spaart ook kool en geit

bouwbreed

Actiegroep Das en Boom gaat op de commerciële toer. De kas raakt leeg. Het nog op te richten adviesbureau K en G moet de geldstroom opnieuw op gang brengen. De eigenzinnige voorzitter Jaap Dirkmaat heeft weer eens iets uitgedacht.

Das en Boom staat bekend als een effectieve club van vechtjassen. Haarklovers van het zuiverste soort, tot aan het Europese Hof van Justitie in Luxemburg toe. Sinds 1981 al voert de vereniging luidruchtig actie. Met ingetogen stem weliswaar maar telkens ook met een stortvloed aan argumenten en publiciteit. Haarscherp worden alle dappere uitspraken van de wetgevers vertaald tot ook de laatste maas gedicht is. Tot ergernis van bestuurders, planologen en bouwers die voordien nooit gehoord hadden van wonderbare beestjes als korenwolven, zeggekorfslakken en knoflookpadden.

Dirkmaat begeeft zich op een gevaarlijk pad door zich vanuit Das en Boom op commerciële wijze aan te bieden als adviseur. Tegenstanders die door de vereniging appelweek zijn geschoten, kunnen wat Dirkmaat betreft van hem eerste hulp krijgen bij de eigen vennootschap K en G. De letter staan voor kool en geit. Want dat is nu juist wat volgens Dirkmaat gespaard moet worden.

De vraag is wat de negenduizend leden van de vereniging vinden van de merkwaardige verstrengeling van belangen. Opdrachtgevers voor het bureau zijn wel te vinden. Alle tegenstanders hebben doorgaans haast en houden van pragmatisch doorpakken. Dirkmaat daarentegen kiest opzichtig en langzaam de aanval met principiële argumenten maar blijkt tegen betaling plotseling een stuk

kneedbaarder. Zo maakte Das en Boom bezwaar tegen de bouw van tachtig woningen bij een dassenburcht in Margraten. Overeengekomen werd vervolgens dat de vereniging tegen betaling best bereid was een beheersplan op te stellen. Na acceptatie van het voorstel trokken de actievoerders hun bezwaarschrift in.

De leden van Das en Boom hebben in de praktijk nauwelijks enige invloed in hun vereniging. Ze gedragen zich feitelijk louter als donateur. Om een coup van welke zijde dan ook voor te zijn, moet dertig dagen voor de ledenvergadering schriftelijk een toegangsbewijs worden aangevraagd. Dankzij die constructie is de harde kern van zo’n vijftien man in staat hulptroepen aan te voeren mochten de zwak bezochte vergaderingen plotseling overspoeld worden door vreemdelingen met afwijkende gedachten.

Das en Boom ziet zich gedwongen de vleugels uit te slaan. Aan het overleven van de das in ons land is niet veel meer te verdienen. De diersoort breidt zich gestaag uit en alle noodzakelijke tunnels zijn gelegd. Vriend en vijand erkennen dat de club van Dirkmaat een topprestatie heeft geleverd als belangenbehartiger van de in nood geraakte das. In 1998 volgde een wijziging van de statuten, waardoor ook andere zeldzame dieren onder de hoede genomen kunnen worden. Snel stortte de vereniging zich vervolgens op de wilde hamster. Even vlot raakte de club in conflict met concurrende actiegroepen. Waarom moest Dirkmaat zo nodig in mei 1999 met prominente Nederlanders – en veel televisie – op een akker bij Maastricht een wake houden voor de laatste korenwolven? Waren diezelfde beestjes bedreigd door het oprukkende industrieterrein Avantis plotseling niet meer van betekenis?

Dirkmaat schoot uit zijn slof en verweet de actievoerders uit de oostelijke mijnstreek spookhamsters ten tonele te voeren. In Heerlen klonk de waarheid heel anders: Boom en Das wil uitsluitend zijn eigen feestjes vieren. Wie een prominentenwake organiseert voor de laatste korenwolf heeft geen enkele behoefte aan meldingen dat elders ook nog wat wilde hamsters rondlopen.

In het NRC Handelsblad noemt N.Koffeman van De Faunabescherming Das en Boom een volstrekte eenmanszaak. De vereniging heeft wat hem betreft trekjes van een sekte en fuctioneert als regelrechte stoorzender. Das en Boom blaast hoog van de toren en sluit vervolgens onderhands overeenkomsten. Zoals met de als plezierjagers aante duiden gewapende natuurbeheerders.

Rechercheur J. Vleugels van politiecorps Limburg-Zuid geeft grif toe dat Das en Boom al naar de politieke wind staat procedures aanspant of juist met ontlastende verklaringen komt. Blijkwaar is de vereniging niet elke das of boom even lief. Zoals ook ten aanzien van andere diersoorten omstreden keuzes gemaakt worden.

Op jacht naar nieuwe geldstromen staat naast de bv Kool en Geit ook de oprichting van de dochterorganisatie Stichting Waarde op stapel. De instelling zal zich richten op bedreigde planten. Vanuit het kantoor van Dirkmaat gezien, is de subsidiemarkt voor zeldzame planten een stuk groter dan die voor de dieren. Daarentegen ligt de aaibaarheidsfactor aanzienlijk lager en krijgen burgers nauwelijks tranen in de ogen bij de verdwijning van een onbekende plantensoort. De juristen kunnen zich in de handen wrijven met de groeiende interesse van Das en Boom.

Vechtjassen als adviseurs op gevaarlijk pad

Reageer op dit artikel