nieuws

Dakdekkers na uitslaande brand zonder machines

bouwbreed

Dakdekkerbedrijf Alink International BV is flink onthand na de brand van gisternacht. “We hebben veel werk onder handen onder andere in Israel, Japan en Korea en dat staat nu allemaal stil”, zegt directeur P. Alink.

Rond kwart voor twaalf werd de brand ontdekt in het ongeveer 1000 vierkante meter grote pand. De brandweer van Schiphol moest eraan te pas komen om het vuur onder controle te krijgen, omdat de brandweer van Haarlemmermeer het bluswater over een afstand van 800 meter moest aanvoeren. “Met de chrashtender van het vliegveld ging het blussen heel snel, omdat die schuim gebruikt”, aldus Alink.

Daardoor was het vuur rond de klok van half één onder controle. Het nablussen duurde tot gisterochtend. Van het pand rest alleen nog een ruïne. Een container met propaangasflessen is niet geëxplodeerd omdat ze nat gehouden werd. Hoewel er veel rookontwikkeling was, heeft het vliegverkeer daar geen hinder van ondervonden, weet J.C.M. Boersma, officier van dienst bij de brandweer.

Directeur Alink heeft de schade nog niet berekend, maar komt ruw geschat al snel in de buurt van een miljoen, mede omdat zijn bedrijf, waar zes mensen werken, de dakbedekking machinaal op het dak spuit. “Dat is een van oorsprong Zwitsers proces, dat wij al een jaar of achttien gebruiken.”

Vooral het gemis van deze machines, die de onderneming zelf ontwikkelt en produceert, zal de herstart van het bedrijf parten spelen, verwacht de ondernemer.

Bij de schade heeft Alink het pand niet meegerekend, omdat hij dat huurt van H.A. Bus, die verwacht “dat een half miljoen het gat niet stopt.” De oorzaak van de brand moet naar alle waarschijnlijkheid worden gezocht in een inbraak. Volgens brandweerwoordvoerder Boersma bleek gisterochtend dat de brandkast in het gebouw sporen van inbraak vertoonde. Vandaag onderzoekt de politie of dat inderdaad zo is.

Reageer op dit artikel