nieuws

‘Dagelijks telefoontjes van boeren over verplaatsbare stal’

bouwbreed

De mond- en klauwzeercrisis bezorgt de Nederlandse boer grote problemen bij de huisvesting van zijn vee. In de bouw van tijdelijke stallen leidt de crisis dan ook tot omzetverhoging. Het bedrijf Turn Key Systems uit Cuijk springt in op de behoefte aan opvang van dieren. Voor twintigduizend gulden kan een boer een verplaatsbare stal laten plaatsen.

“Vorig jaar hebben we geen enkele aanvraag voor dit type stallen gehad. Nu krijgen we dagelijks telefoontjes van veeboeren die hun dieren niet meer kwijt kunnen. Zelfs paardenhandelaren bellen ons”, verklaart F. Schreurs, verkoper bij Turn Key Systems. De verkoop van beweegbare stallen was tot voor kort bijzaak, normaal gesproken bouwt het bedrijf pluimvee- en varkensstallen. “We importeren de stallen uit Frankrijk met een levertijd van een week of drie”, aldus Schreurs.

De noodopvang lijkt op een grote legertent met een rond dak. De standaarduitvoering heeft een gegalvaniseerde constructie met spanten. Het geheel heeft een breedte van acht meter en een lengte van vijftien meter. Het dak bestaat uit een combinatie van canvas en pvc dat is geïsoleerd met acht centimeter glaswol. Aan de binnenzijde zit polyethyleen van 150 micron dikte.

Sandwichpanelen

De zijgevel heeft sandwichpanelen met een dikte van drie centimeter. Hierlangs bevinden zich pvc-gordijnen. De sandwichpanelen zijn ook te vinden aan de kopgevel van de stal waarin zich verder een deur bevindt van 1 meter 80 in het vierkant. De gehele stal wordt zonder fundering op een slede gebouwd. Na de bouw blijft het mogelijk om het onderkomen in een kleine straal te verplaatsen.

De verplaatsbare stallen zijn geschikt voor pluimvee en varkens. Het is volgens Schreurs wel mogelijk dat er ook koeien in worden ondergebracht. Er moeten dan wel ligboxen worden geplaatst, aangezien de noodopvang van binnen leeg is. Schreurs denkt echter niet dat dit veel zal worden gedaan. Het verplaatsen van de stal is dan immers niet meer mogelijk.

De prijs bestaat uit de stal, transport en montage. Voor het transport met een vrachtwagen, waarop drie stallen passen, wordt ruim 2500 gulden gerekend. De montage, die een veehouder ook zelf kan doen, heeft een richtprijs van zo’n 1800 gulden.

Reageer op dit artikel