nieuws

Convenant voor inzameling van bouwglas

bouwbreed

Het pilotproject voor de inzameling van bouwglas krijgt een landelijk vervolg. De grote marktpartijen hebben een convenant gesloten voor de inzameling.

Het ministerie van VROM zal dit convenant opnemen in een algemeen bindende verklaring, waardoor de inzameling verplicht wordt.

Voor het recyclen van het glas wordt een verwijderingsbijdrage van O,50 euro per vierkante meter ingevoerd. Deze heffing wordt door de fabrikanten in een stichting gestort, die het geld vervolgens distribueert over de recyclingbedrijven.

Het pilotproject is vorig jaar februari gestart bij de opening van de nieuwbouw van Boelens Glas in de Friese hoofdstad. Aan het project deden 23 noordelijke bedrijven mee. Het leverde vorig jaar 1800 ton glas op.

Voor heel Nederland schat directeur R.G. Kuipers van Boelens Glas de glashoop op 31.000 ton. ”En dan schat ik aan de voorzichtige kant.”

Zeventien procent van het ingezamelde glas kan direct gerecycled worden. Het overige glas wordt tot nu toe door Van Gansewinkel gescheiden ingezameld, gestript van frames en gesorteerd, waarna het vermalen wordt. Deze glassplinters worden vervolgens verwerkt door de flessenglas-, glaswol- of de betonindustrie, terwijl een deel ook gebruikt kan worden voor glaspanelen.

Reageer op dit artikel