nieuws

Biedenkopf erg dik bevriend met Beierse bouwondernemer

bouwbreed

De Saksische minister-president Kurt Biedenkopf raakt onder steeds grotere druk vanwege zijn nauwe banden met de Beierse bouwondernemer Max Schlereth. De christen-democratische politicus ziet de aanvallen als een heksenjacht en is vastbesloten zijn ambtsperiode tot 2003 uit te zitten.

Biedenkopf regeert in de deelstaat Saksen met strakke hand. Onder zijn regie is de vrijstaat als geen andere regio in het oosten van Duitsland opgeveerd, met als lichtend voorbeeld de hoofdstad Dresden. Bij de bevolking geniet de markante bestuurder grote populariteit.

De minister-president wordt door de oppositiepartijen voor de voeten gegooid zich maar al te graag in onverdiende luxe te wentelen. Zo genoot hij samen met echtgenote Ingrid in september 1999 van de Middellandse Zee op een in Monte Carlo aangemeerd jacht van Schlereth. Sinds 1990 heeft Biedenkopf zich herhaalde malen publiekelijk ingezet voor de belangen van de bouwer. Dankzij tussenkomst van de minister-president verwierf Schlereth in de nabijheid van Dresdens luchthaven zeer aantrekkelijke stukken grond.

De druk op Biedenkopf steeg begin dit jaar tot grote hoogte toen hij Georg Milbradt, zijn minister van financiën de laan uitstuurde. De ingreep was temeer opvallend omdat Milbradt door Biedenkopf zelf naar voren was geschoven om hem te zijnertijd op te volgen. Milbradt wenste echter als aanloop naar zijn presidentschap zichzelf te profileren en eiste ruimte voor eigen opvattingen. De opstand van de paladijn schoot koning Kurt in het verkeerde keelgat, waarna de kroonprins direct kon vertrekken.

Biedenkopf werd kort na de Duitse hereniging in 1990 minister-president van Saksen. Oud-bondspresident Richard von Weizsäcker prijst de politicus als een man die zich als geen ander persoonlijk voor de wederopbouw van het oosten heeft ingezet. Omstreden is de wijze waarop Biedenkopf – in een affaire à la Rotterdams ex-burgemeester Bram Peper – zakelijke en particuliere uitgaven bekostigt. Gastenverblijven van de overheid bleken veelvuldig te zijn benut voor privé-doeleinden. Voor het betalen van huur is een nabetaligsregeling getroffen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels