nieuws

Ben van Berkels UN Studio wint prijs havenpier Genua

bouwbreed

Het architectenbureau van Ben van Berkel, UN Studio, heeft de architectuurprijsvraag ‘Ponte Parodi en de stad Genua’ gewonnen. De opdracht betrof de herinrichting van de oude havenpier met een oppervlakte van circa 2,3 hectare.

De drie andere finalisten waren Foreign Office Architecture uit Londen, Rem Koolhaas’ OMA en het Itailiaanse bureau van Giancarlo De Carlo.

De jury gaf de voorkeur aan het ontwerp van UN op grond van de verbinding die het legt met de stad en omdat het met zijn programma aantrekkingskracht uitoefent op de bewoners uit het historisch centrum, toeristen en studenten uit de buurt.

Het ontwerp van UN bestaat uit een ‘driedimensionaal plein’. Dat biedt ruimte aan diverse publieke functies zoals sportfaciliteiten, tentoonstellingen, een terminal voor cruiseschepen, winkels, studios, restaurants en bedrijven. Het dak van het plein is ontworpen als een park met sportvelden, stranden en andere publieke faciliteiten gelegen op verschillende niveaus.

De uitvoering van het ontwerp is gepland voor 2004, het jaar dat Genua culturele hoofdstad van Europa zal zijn.

Het havengebied van Genua zal door de herinrichting van de oude havenpier meer bij de stad worden

betrokken.

Reageer op dit artikel