nieuws

Arboregels: werkgevers maken er een potje van

bouwbreed Premium

“In de bouw nemen velen de moeite om arboregels na te leven of veiligheidsmiddelen te gebruiken. Het zijn vooral de werkgevers die er een potje van maken, die meer oog hebben voor de planning en het halen van de op leverdatum dan voor de veiligheid van hun werknemers. FNV Bouw vindt dat godgeklaagd.”

Dat zei bondsbestuurder D. van Haaster van FNV Bouw vrijdag tijdens het symposium ‘Arbeidsomstandigheden en preventie’. Hij pleitte voor een lik-op-stukbeleid van de Arbeidsinspectie. Zowel werknemers als werkgevers die de regels aan hun laars lappen moeten worden gestraft. Volgens Van Haaster is de bouw een van de onveiligste bedrijfstakken van Nederland. “En dat is, als je erover nadenkt, heel wrang. In tegenstelling tot onze collega’s in veel andere landen hebben wij vaak wel de middelen om veilig te werken, maar het komt er niet van.”

Tijdens het symposium werden de winnaars van de Arboprijs van FNV Bouw en de FNV Bouw Stimuleringsprijs bekendgemaakt. Deze prijzen worden toegekend aan initiatieven die de arbeidsomstandigheden in de bouw- en houtnijverheid verbeteren. De Arboprijs, 5000 gulden, ging naar A. van Baarsen uit Malden. Hij ontwierp de kiervuller, een apparaat waarmee de naden tussen systeemvloeren kunnen worden gevuld. Dit gebeurt nu nog meestal met de hand. De kiervuller maakt het karwei veiliger en fysiek minder zwaar.

Van Baarsens idee is in de praktijk geboren en heeft zich daar inmiddels bewezen. Van Baarsen is kraanmachinist en hij bedient onder andere de kubel, een stortbak met cement, om kieren te vullen. De kraandrijver bedacht een soort kruiwagen met een klep aan de onderkant die over de kier heen wordt gereden.

De stimuleringsprijs van 250 gulden ging naar C. Jaspers, vanwege zijn idee om puincontainers op de bouwplaats verdiept te plaatsen. Hierdoor wordt het vullen van de containers minder inspannend en veiliger.

Reageer op dit artikel