nieuws

Amsterdams college vóór voetballen boven A10

bouwbreed

De Amsterdamse voetbalclub AFC bedacht het zelf: een ambitieus plan met voetbalvelden boven de ringweg A10. Het moet de thuisbasis van de club op de duurste kantoorgrond van Nederland redden, aan de Zuidas in Amsterdam.

Het college van burgemeester en wethouders schaart zich achter het plan van het terrasvormig oplopende sportcomplex.

De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met een kredietverstrekking van 77 miljoen gulden voor het deelplan Drentepark waar de vijf voetbalvelden onderdeel van uit maken. De werkzaamheden moeten eind dit jaar beginnen en zijn naar verwachting in 2010 klaar. Het krediet is slechts voor de eerste vijf jaar en kan met de exploitatie van de grond worden terugverdiend, stelt het college.

Onder de voetbalvelden is een sporthal gepland die de nieuwe thuisbasis kan worden van Ricoh Astronauts. De basketbalclub heeft aspiraties om zich als Europese topclub te manifesteren. Daarvoor is vertrek uit de verouderde Apollohal vrijwel onontbeerlijk.

Parkeren

Onder de velden zijn verder parkeerruimte, kinderopvang en andere sportfaciliteiten gepland. Voor tennisclub ATC moet nog een plaatsje worden gevonden.

Het Beatrixpark, ten noorden van de ringweg A10, wordt in de plannen in zuidelijke richting uitgebreid, deels over de A10 heen. Bovendien moeten twee van de vijf voetbalvelden openbaar toegankelijk zijn, zodat een park boven de ringweg ontstaat. De voorzieningen moeten de Zuidas voor bewoners aantrekkelijk maken. Die zijn hard nodig om van het kantorenwalhalla een leefbaar stadsdeel te maken.

Reageer op dit artikel