nieuws

Amersfoortse architecten restaureren Rijksmuseum

bouwbreed

Het Amersfoortse bureau Van Hoogevest Architecten gaat het Rijksmuseum in Amsterdam restaureren. Dat heeft de Rijksgebouwendienst gistermiddag bekendgemaakt.

De keuze voor Van Hoogevest is gemaakt door de gezamenlijke opdrachtgevers, bestaande uit de Rijksgebouwendienst (ministerie van VROM), het Rijksmuseum en het ministerie van OCW (Cultuur). Van Hoogevest werkt onder verantwoordelijkheid van het Spaanse architectenbureau Cruz & Ortiz uit Sevilla, dat in april 2001 is gekozen als hoofdarchitect.

Het bureau uit Amersfoort heeft al een aantal grote gebouwen in Nederland onder handen genomen, waaronder het Raadhuis van Hilversum, de Sint Servaaskerk in Maastricht en de Domkerk in Utrecht. Momenteel is het bureau bezig met de totale herbouw van Kasteel Heemstede bij Houten, dat een tiental jaren geleden aan vlammen ten prooi viel.

De selectie van het bureau vond plaats na een presentatie van vijf gegadigden. Die moesten aantonen hoe zij bouwhistorisch onderzoek hadden gedaan en hoe zij dachten nieuwe installaties in het oude gebouw in te passen. Ook moesten zij een plan presenteren om de muurschilderingen te bewaren.

Het Rijksmuseum moet na de restauratie de bezoekersstroom van een miljoen mensen per jaar weer aankunnen. Het gebouw van architect P.J.H. Cuypers uit 1885 is nooit berekend geweest op dergelijke aantallen.

Ook moet het originele concept van Cuypers in ere worden hersteld. In de loop de decennia is het museum vaak aangepast, maar niet echt verbeterd. In een aantal geblindeerde zalen komt het daglicht weer terug. De oost- en westvleugel worden weer met elkaar verbonden door een nieuwe ruimte onder de poort van het museum. Daar komt ook de nieuwe ingang van het museum.

De klus kost 445 miljoen gulden en moet eind 2006 klaar zijn.

Reageer op dit artikel