nieuws

Woontorens van Nederland bieden blik op toekomst

bouwbreed

In Nederland staat een nieuwe kapitaalkrachtige generatie op, die meer dan ooit geld over heeft voor een hoog niveau aan service in de duurdere klasse huurwoningen. Dat is de gedachte achter de hoogste woontorens van Nederland die gisteren aan de Rotterdamse Maasoever hun deuren openden: de Hoge Heren.

De honderd meter hoge torens, ontworpen door architect Wiel Arets, herbergen 285 appartementen. De 75 koopwoningen zijn al ruim voor de oplevering verkocht. Van 210 huurwoningen staan alleen nog vijftig appartementen leeg die zijn bedoeld om geheel gemeubileerd voor korte periodes aan bedrijven te worden verhuurd. De overige huurwoningen, variërend in prijs van 1500 tot ruim 5000 gulden per maand voor een penthouse van rond 250 vierkante meter, zijn weg. Volgens O. Toebosch van ontwikkelaar Vesteda, een vastgoedfonds dat vorig jaar een beleggingsresultaat van 1,6 miljard gulden behaalde, onderscheidt het project zich vooral door het hoge voorzieningenniveau. Zo bevat het complex onder meer een sauna, een zwembad en een fitnessruimte voor bewoners. Verder beschikt iedereen over een huiscomputer, de ‘woonbode’, waarmee bijvoorbeeld een taxi, een stomerij of een klussendienst kunnen worden besteld. Ook kunnen bewoners hiermee een van de zogenoemde gastenverblijven, compleet ingerichte appartementen op de vijfde verdieping, voor bezoekers boeken. Vesteda beschouwt de Hoge Heren als de eerste in een reeks van dergelijke projecten. In Maastricht wordt eind 2002 Ceramique opgeleverd, een complex van 650 appartementen in het stadscentrum aan de oever van de Maas. Ook daar krijgen de bewoners een eigen sauna en een groot zwembad. De huren in Ceramique zullen nog verder uiteenlopen dan in Rotterdam, van 1000 tot 10.000 gulden per maand. Het vastgoedfonds zet daarmee in op de prognose dat binnen tien jaar de vraag naar huurwoningen in het duurdere segment het aanbod driemaal zal overtreffen. Het gaat dan vooral om een- of tweepersoons huishoudens.

Reageer op dit artikel