nieuws

Wie graag klust, maakt van watertoren unieke woning

bouwbreed Premium

De buitenmuur is zestig centimeter dik, de dakrand ligt op 38 meter hoogte en het ‘zwembassin’ heeft een inhoud van 400 kubieke meter. Wonen op niveau, zou je de woning van Rudie te Braake (40), zijn vrouw Gerrie (40) en de kinderen Jaron en Jamie kunnen omschrijven. In 1997 kocht het gezin de Winterswijkse watertoren. Na drie jaar noeste arbeid was de toren voor bewoning geschikt. Met eigen handen heeft Te Braake in de enorme toren inmiddels twee woonlagen gebouwd. “We kunnen nog even doorbouwen. Er gaan tien verdiepingen in.”

“Toegegeven, je moet twee rechterhanden hebben en klussen moet je passie zijn. Maar dan heb je ook iets exclusiefs”, zegt Te Braake tijdens de rondleiding door zijn optrekje. “Het prijskaartje? Hou het maar op de waarde van een twee-onder-een-kapwoning, maar dan moet je de arbeidsuren niet kapitaliseren.”

De toren heeft de vorm van een achthoek en een diameter van 10,6 meter. De binnenruimte is verrassend groot. Een royale entree, woonkamer met open keuken, berging, bijkeuken en toilet vormen de begane grond. Via de originele, geklonken zwartmetalen trap uit 1924 kom je op de eerste verdieping, waarop een overloop met drie slaapkamers en een badkamer. Een niveau hoger is Te Braake bezig met het bouwen van een hobbyruimte. “Binnen kan ik vrijwel onbeperkt mijn gang gaan, de buitenkant van de toren moet intact blijven. Het Gelders Genootschap ziet er op toe dat het aangezicht van de watertoren voor Winterswijk behouden blijft.”

Onderscheiding

De toren heeft stijlelementen van de Amsterdamse School. Er zijn verschillende soorten baksteen gebruikt met kragen en uitspringende delen. Samen met een kennis is Te Braake begonnen met herstellen van het voegwerk. “Het water sijpelde naar binnen. We hebben nu 70 procent van de toren opnieuw ingevoegd. Een heidens karwei.”

Te Braake is deze maand onderscheiden met de Monumentenprijs van de Vereniging Monumentenbelangen Winterswijk. Hij krijgt de jaarlijkse prijs voor zijn inspanningen om het aangezicht van de watertoren voor het nageslacht te behouden. Voorlopig is de Winterswijker nog niet uitgeklust. “Helemaal boven in de toren staat het wateropslagreservoir. Een enorme bak met een doorsnede van tien meter en zeven meter diep. Wat dacht je van een zwembad?”

Reageer op dit artikel