nieuws

‘Voorkomen is altijd beter dan herstellen’

bouwbreed Premium

Willy Jansen is gewend altijd een paar stappen vooruit te denken. Meer dan dertig jaar heeft de kwaliteitsinspecteur daardoor heel wat fouten kunnen voorkomen. Na bijna een halve eeuw gedane arbeid voor het adviesbureau voor bouwtechniek blikt hij – voor de verandering – terug.

Nu hij met de vut kan, breekt er voor Willy Jansen (63) een nieuw tijdperk aan. Hoewel hij besloten heeft er een punt achter te zetten, is hij voorlopig nog niet over zijn werk uitgepraat. Als kwaliteitsinspecteur heeft hij zich de afgelopen 34 jaar met zo’n 2000 bouwprojecten/adviesopdrachten bemoeid. Het meest trots is hij op het universiteitsgebouw Minnaert in de Utrechtse Uithof. Een mooi staaltje van spuitbeton. “Dat karretje heb ik zelf getrokken.”

In 1953 begon hij als loopjongen op de tekenkamer van Adviesbureau Oosterhoff, het latere Adviesbureau voor bouwtechniek (ABT) in Velp waar hij vandaag afscheid neemt. Het bureau telde destijds vier medewerkers. “Ik heb met een bakfiets mijn eigen tekentafel moeten halen.” Dagenlang zette hij lettertjes en trok hij lijntjes. Mechanische rekenmachines waren toen nog een noviteit. “Ik reken nog altijd uit mijn hoofd.”

Maar zijn interesse en ambities reikten verder en hij belandde dertien jaar later in de buitendienst. Vanuit zijn woonhuis in De Steeg, op steenworp afstand van De IJssel, is nog net de pijp van betonfabriek De Meteoor zichtbaar. “Daar ben ik begonnen met het controleren of de productie van prefab-onderdelen, die we toen voor de grote overheidsgebouwen nodig hadden, wel volgens tekening werd uitgevoerd.”

Jansen zegt over een matig geheugen te beschikken “maar wat ik zie gebeuren, vergeet ik nooit meer.” Hij schreef aan bestekken, zette sonderingen uit, maakte funderingsrapportages, voerde heibesprekingen, nam bouwschades op. De inspecteur beschikt dan ook over een schat aan technische kennis. “Als ik iets niet wist stortte ik me erop.”

Bijspijkeren

In de avonduren spijkerde hij zijn kennis bij met cursussen over onder andere betontechnologie, voorspanning, spuittechniek en bekistingen. Zijn kennis over staalconstructies bundelde hij tot een handboek voor intern gebruik. Deze maand volgt het handboek registratie bouwfouten.

“Iedereen maakt fouten”, meent de inspecteur, “maar je kunt de kans daarop wel verkleinen, door voor de uitvoering met verschillende partijen te overleggen hoe je een en ander gaat doen. Je kunt beter eerst drie keer goed nadenken en het dan in één keer goed doen.”

De veelzijdige specialist weet waar hij over praat. Zelf heeft hij 25 jaar geleden ooit een meters hoge betonnen muur met een diameter van 28 meter moeten afbreken die onder zijn toezicht werd gerealiseerd maar uiteindelijk moest worden opgeblazen. Zijn twijfel sprak hij toen niet uit. Hij heeft er lering uit getrokken. “Als je het over iets met een projectleider niet eens wordt, zoek het dan hogerop, want uiteindelijk moet er wel een goed product worden geleverd.”

Gevoel

Jansen zegt in de loop der jaren een gevoel ontwikkeld te hebben voor zaken die fout kunnen gaan. “De kunst van ons werk is vooruit kijken om te zien wat er mis kan gaan. Als ik bestekken bekijk, zoek ik vanzelfsprekend naar de knelpunten. De grootste problemen doen zich voor op de aansluitingen tussen diverse onderdelen. Veel kun je er simpelweg voorkomen door, voordat het staal of beton in uitvoering komt, het ontwerp met de fabrikant door te spreken.” Een zekere stijfkoppigheid komt hem daarbij goed van pas. “Iemand moet mij overtuigen dat ik ongelijk heb.”

Terugkijkend is mij van mening dat hij de tijd en de ontwikkelingen mee heeft gehad. “Er gebeurde enorm veel op het gebied van beton en staal. Nu moet je om dit werk te doen minstens hts hebben. Ik heb bij ABT de mogelijkheid gehad om me volledig te ontwikkelen.”

De eerstkomende tijd zal hij dan ook zeker afkickverschijnselen krijgen, weet hij. “Ik zal de vele contacten missen” bekent hij eerlijkheidshalve. Maar hij gaat zich richten op andere zaken zoals het slijpen van halfedelstenen, zijn tuin, de kleinkinderen, het inrichten van het aquarium en het vissen op paling. “Ik kan niet stilzitten.”

Reageer op dit artikel