nieuws

‘Voor hetzelfde geld was je bedolven’

bouwbreed

“Nietsvermoedend ben ik die dinsdagochtend om half zeven naar de bouwplaats gereden. En dan zie je ineens die enorme ravage, alsof er een bom is gevallen. Ik stond te trillen op mijn benen, werd er misselijk van”, zegt voorman Heinen.

Als een zombie moet hij naar de werkplaats zijn teruggereden om zijn ploeg te waarschuwen dat ze wel thuis konden blijven. Met zijn collega’s is hij die dag nog een kijkje gaan nemen. Eventjes maar. “Het werk aan de toren was voor driekwart klaar. Niets, niets is er van over. We waren er allemaal ziek van. Pas uren later realiseer je je dat je de dans ontsprongen bent. Dat je voor hetzelfde geld gewoon aan het werk was geweest terwijl daar de boel in elkaar was geklapt. Alleen al het beeld dat links en rechts van je mensen naar beneden storten.”

De twijfels die sommigen hadden over de betrouwbaarheid van de constructie, zijn Heinen nooit ter ore gekomen. G. Nanne, metselaar van het door Heddes ingehuurde metselbedrijf Henco uit Bovenkarspel, heeft ook nooit zulke zorgelijke signalen ontvangen.

‘Naar de knoppen’

Vorige week liet de metselaar in de nieuwsbrief van de schouwburg nog zijn trots optekenen over het metselwerk waar hij zijn bijdrage aan mocht leveren. Waalformaat bakstenen, gemetseld in wildverband. Dan weer metselde hij een ronde muur, dan weer een kaarsrechte gevel, eindigend in de kenmerkende iets schuine lijnen van de typerende Alberts & Van Huut-architectuur. Nee, meters maken was er bij dit bouwproject niet bij. De nieuwsbrief met zijn trotse woorden zal nooit worden verzonden. Alle exemplaren worden, net zoals Nanne’s metselwerk, vernietigd.

West-Friezen hebben de naam nuchter te zijn en de metselaar is een echte West-Fries, maar hij bekent dat hij behoorlijk van zijn stuk was bij de aanblik van de puinhoop. Ook hij wist van niets toen hij die bewuste ochtend op de bouwlocatie verscheen. “Een slagveld, door de puinhoop heen was links en rechts nog wat van ons metselwerk herkenbaar. Al het werk naar de knoppen. Man, da’s erg! Dat is heel erg. En ineens realiseer je je dat het ook had kunnen gebeuren terwijl je aan het metselen was. Dan is het ineens niet belangrijk meer dat je voor niks aan het werk bent geweest.”

Reageer op dit artikel