nieuws

Vierentwintig uur zwoegen op een nieuwe gevel

bouwbreed

Om twaalf uur ’s middags precies werd bij de TU Eindhoven de klok ingeschakeld. Vierentwintig uur later presenteerden tien groepen van elk vier studenten bouwkunde hun ontwerp voor de gevel van twee bedrijfspanden van Philips aan de Hurksestraat in Eindhoven.

Studievereniging Bouwkunde Cheops hield onlangs, in samenwerking met het bedrijfsleven, de tweede ‘wedstrijd’ ontwerpen. De bedoeling is dat het winnende ontwerp wordt uitgevoerd. Het was de tweede keer dat studenten 24 uur achtereen zwoegden op een architectonisch ontwerp. Vorig jaar werd de competitie voor het eerst gehouden.

Het idee om studenten voor een periode van 24 uur ‘op te sluiten’ en een architectonisch ontwerp te laten maken, kwam uit de koker van de studievereniging. Zo krijgen vierdejaarsstudenten de kans om hun kennis op een bijzondere manier in de praktijk te brengen, zegt Jasper Blanken van de 24 uurs Project Commissie van Cheops. Dat komt hen straks goed van pas in de praktijk, waar improviseren soms noodzakelijk is.

Licht

In de periode die aan het project voorafgaat, houdt Cheops dan ook de troefkaarten in handen. De studievereniging legt alle contacten, weet van tevoren wat de opdracht zal zijn, maar zwijgt daarover als het graf. “De onderhandelingen vinden in het geheim plaats. Niet een van de deelnemers mag weten met wie we in zee gaan en wat de opdracht zal zijn. Op die manier houden we het eerlijk en zorgen we ervoor dat iedereen een gelijke startpositie heeft.”

Dit jaar kregen de wedstrijddeelnemers dus de opdracht een nieuwe gevel te ontwerpen voor twee Philipspanden. Met als nadrukkelijke eis dat de gevel duidelijk moet maken wat de mogelijkheden zijn voor lichtapplicaties. Want de afdeling LumiTec van de Business Group Luminaires van Philips Ligthing gaat verhuizen naar deze uit de jaren zeventig daterende panden.

De gebouwen zijn naar de mode van die tijd strak en functioneel vormgegeven. De nieuwe voorgevel moet ervoor zorgen dat het echte blikvangers worden. De groep die onder de naam ‘Slightly Covered’ deelnam aan de competitie is daarin het best geslaagd. De studenten stellen voor de gevel te strippen en te vervangen door een façade van een glazen binnenvlies en een geperforeerde staalplaat aan de buitenzijde.

Het effect daarvan is tweeledig. Overdag heeft het gebouw aan de straatkant een gesloten karakter. Het licht valt naar binnen via de ‘gaten’ in de staalplaten, terwijl het licht van binnenuit de voorbijganger niet bereikt. Na zonsondergang schittert het pand, doordat het licht van binnenuit door de façade breekt.

Of het ontwerp van de Eindhovense studenten ook inderdaad in zijn geheel wordt uitgevoerd, is overigens nog niet zeker. Weliswaar heeft de gloeilampenfabrikant beloofd met het idee rekening te zullen houden, maar stringente toezeggingen zijn niet gedaan.

Kleine groep

Niettemin zijn de makers van het winnende ontwerp dik tevreden. En niet alleen omdat hun plan als beste uit de bus rolde.

“Het is heel bijzonder om in zo’n korte tijd een nieuwe gevel voor een gebouw te bedenken. Het moet allemaal heel snel gebeuren en dat zijn we niet gewend. Voor de opdrachten die we krijgen tijdens de studie hebben we veel meer tijd. Bovendien ben je gedurende 24 uur aangewezen op een kleine groep mensen. Zo moet je het dan maar voor elkaar zien te krijgen”, zegt Marcel van Dijk, woordvoerder van het winnende groepje. “We hebben er veel van geleerd.”

De rest van het gezelschap barst uit in homerisch gelach. “Nou ja. In het begin hebben we flink zitten keten. En ’s nachts om een uur of twaalf waren we helemaal vastgelopen. Achteraf bleek trouwens dat alle andere groepen ook op een gegeven moment niet verder konden. En ons ontwerp was uiteindelijk het beste en dat zegt natuurlijk wel wat.”

Reageer op dit artikel