nieuws

Van vijandige poging naar vriendelijke overname

bouwbreed

Acht jaar geleden gooide installatiebedrijf GTI de kont tegen de krib. De Belgische installateur Fabricom probeerde het bedrijf uit Bunnik via een vijandige overname in te lijven.

GTI wapende zich door middel van een beschermingsconstructie. De uitgifte van 1.400.000 beschermingspreferente aandelen moest Fabricom, dat via dochtermaatschappij Auxinvest al 32 procent van de aandelen van GTI in handen had, op afstand houden. Het lukte, overigens met hulp van de rechtbank in Utrecht.

Van een poging tot een vijandige overname naar een vriendschappelijk openbaar bod. Wat destijds niet mocht, is nu meer dan welkom. GTI wordt volledig samengevoegd met Fabricom Groep, de installatiepoot van het Belgische stroomconcern Tractebel. Op de Belgische installatiemarkt was Fabricom al oppermachtig en nam GTI de tweede plaats in.

GTI, dat een maand geleden bij de presentatie van de jaarcijfers nog aankondigde wellicht zelf bedrijven op te kopen of allianties met Europese partners aan te gaan, is nu zeer enthousiast. “De aansluiting bij Fabricom Groep leidt tot een aanzienlijke meerwaarde voor al onze stakeholders”, verklaarde bestuursvoorzitter J. Westerhoud. “Gezien de sterke positie die GTI in combinatie met Fabricom inneemt, zal een belangrijke invulling worden gegeven aan de verdere groei van de onderneming.”

Fabricom-topman P. Casier juichte eveneens: “De nieuwe combinatie vormt een sterke thuisbasis voor verdere internationale groei richting Centraal- en Noord-Europa.”

In diverse interviews liet GTI-bestuursvoorzitter Westerhoud het afgelopen jaar weten dat zijn bedrijf de toekomstige ontwikkelingen op de energiemarkt nauwlettend volgt. De aanstaande liberalisering van de energiemarkt dwingt energie- en installatiebedrijven tot intensieve samenwerking, luidde de boodschap. En hij verwees naar de Scandinavische landen, de VS, Duitsland en Groot-Brittannië. Kort daarop meldde GTI dat het samen met een Utrechts bedrijfje in duurzame energie zou gaan. Op dat moment was de technisch dienstverlener uit Bunnik vermoedelijk al in onderhandeling met Fabricom.

GTI komt in een zeer internationaal concern terecht. Fabricom maakt namelijk deel uit van Tractebel, dat in meer dan honderd landen actief is. Met 75.000 medewerkers realiseerde het energieconcern in 2000 een omzet van 18,8 miljard euro (40 miljard gulden). Op zijn beurt maakt Tractebel weer deel uit van het Franse industriële conglomeraat Suez Lyonnaise des Eaux.

Reageer op dit artikel