nieuws

Strukton ziet nog steeds wat bleekjes

bouwbreed

De nettowinst van Strukton is in 2000 30 procent gestegen tot 13,2 miljoen. Maar met een winstmarge van amper 1 procent blijft het kwakkelen. Nederlandse Spoorwegen zoekt nog steeds een koper voor de bouwdochter.

Gisteren presenteerde Strukton de jaarcijfers. Overtuigen deden die nog altijd niet, maar er was in ieder geval sprake van groei. De winst steeg van 10,1 miljoen in 1999 naar 13,2 in 2000. De omzet steeg met 22 procent tot ruim 1,4 miljard gulden.

Het bedrijf is tevreden met de orderportefeuille. Met name door verworven deelprojecten in de Hogessnelheidslijn Zuid en de Betuweroute is die met 50 procent gegroeid tot ruim 1,8 miljard gulden.

Uitschieters waren de utiliteits- en civiele bouw. De eerste in positieve, de tweede negatieve zin.

Voor verliesgevende projecten in de civiele bouw moest het bedrijf grote voorzieningen treffen. Voor dit jaar verwacht de directie van Strukton opnieuw een stijging van het resultaat.

Etalage

Sinds medio vorig jaar staat Strukton in de etalage. NS beschouwt de bouwactiviteiten niet als kernactiviteit en zoekt een andere moeder voor Strukton. Begin dit jaar nog leek een fusie met off-shorebedrijf Heerema beklonken, totdat NS de onderhandelingen stopzette. Waarom precies is nog steeds niet duidelijk. De gepleegde fraude bij de uitbreiding van de Schipholtunnel was volgens sommigen het struikelpunt. Volgens anderen werd die kwestie juist buiten de fusiebesprekingen gehouden. Het precieze hoe en waarom is nog altijd onduidelijk.

Volgens Woordvoerder M. van Nieuwkerk staat het bedrijf nog steeds te koop, maar is er wel even een rustpauze ingelast en vinden er momenteel geen onderhandelingen plaats met geinteresseerde bedrijven.

Begin dit jaar werd wel het ingenieursburo Ligtech afgestoten. Dit bureau, gespecialiseerd in vervoerslogistiek en overslagproblematiek, kwam in handen van het management.

Jaarcijfers Strukton (in mln. guldens)

2000 1999

omzet 1.421,1 1.165,4 (+22%)

nettoresultaat 13,2 10,1 (+30%)

Orderportefeuille 1.835,1 1.222,0 (+50%)

Personeel 3.809 3.226

Reageer op dit artikel