nieuws

Stakende werknemers Vihamij toegang ontzegd

bouwbreed

Werknemers van de bouw- en technische groothandels Vihamij en Netlog die vorige week donderdag en vrijdag staakten voor een betere cao, hebben gisteren geen toegang gekregen tot de bedrijfspanden in Arnhem.

De directie van de bedrijven, onderdeel van dezelfde groep, liet de stakende werknemers er maandagochtend niet in. Alleen het personeel dat niet heeft gestaakt kreeg toegang.

In Arnhem is behalve de hoofdvestiging ook het centrale magazijn van de groothandel, die zich met name op de installatie-, bouw- en onderhoudsbranche richt, gevestigd.

Volgens directeur G. Spekenbrink van Vihamij en Netlog had dat vooral een organisatorische achtergrond. “Wij werkten op een noodscenario met een andere werkploeg en kunnen dat niet zomaar veranderen. Alle werknemers kunnen vanaf dinsdag weer met de normale roosters meedraaien.”

Een woordvoerster van FNV Bondgenoten sprak van een “emotionele reactie” van de directie. “In vakbondsjargon heet dit een werkgever in staking.” De werknemers krijgen volgens haar wel hun loon uitbetaald.

Van de zeventig medewerkers staakten 45 mensen twee dagen om de directie te dwingen met de bonden over een cao te praten. Tot nu toe vielen zij onder de cao voor de technische groothandel. Sinds vorig jaar april hebben de 50.000 werknemers in deze sector geen cao omdat de werkgeversvereniging WTG niet tegemoetkomt aan de (loon)eisen van de vakbonden. De bonden willen nu met bedrijven afspraken maken over ondernemings-cao’s.

Akkoord

Gisteren legde een meerderheid van de ruim honderd werknemers van Corus Vlietjonge uit Nieuwegein ook het werk voor enkele uren neer. Zij gingen weer aan het werk nadat de directie en de vakbonden een akkoord bereikten over een loonsverhoging van 3,75 procent over het afgelopen jaar. In juni praten de partijen over een loonbod voor dit jaar, tenzij de onderhandelingen voor een bedrijfstak-cao weer zijn begonnen.

Volgens de bonden dreigen er bij meer bedrijven stakingen. Ook bij Vihamij en Netlog zijn nieuwe stakingen niet uitgesloten. Als de directie niet alsnog ingaat op het protocol dat de vakbonden hebben voorgelegd, vinden er binnenkort weer acties plaats, zo heeft FNV Bondgenoten laten weten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels