nieuws

Smarthouse maakt slim gebruik van automatisering

bouwbreed

Smarthouse is een initiatief van architect Robert Winkel: vrijstaande stalen skeletbouw huizen voor de particuliere opdrachtgever. Het Rotterdamse bureau heeft een overeenkomst met HBG Vastgoed gesloten om samen Smarthouses op de markt te brengen.

Daarmee is Winkels concept nu rijp voor de commercie, zij het dat hij zich blijft richten op de bovenkant van de markt: het uitermate flexibele concept moet de Ferrari onder de vrijstaande huizen worden. Zonder de inzet van automatisering als hulpmiddel zou Smarthouse niet bestaan.

Het idee voor Smarthouse is ontstaan toen architect Winkel drie particuliere opdrachtgevers had die van hem een ontwerp voor een vrijstaande woning wilden. “Ontwerpen voor de particulier is leuk, maar erg arbeidsintensief: je klant is niet gewend aan de rol van opdrachtgever en het ontwerpproces neemt niet veel minder tijd in beslag dan dat voor een groot kantoorgebouw. Je verdient er dus minder aan,” licht Winkel toe. Een slimme oplossing was dus gewenst: een soort ontwerp dat je later ook voor anderen kan inzetten en de genoemde nadelen dan wegneemt door de herhaling van stappen. Met een stalen skelet en drie typologieën was de oplossing daar: geen variatie meer in aansluitingen, alleen in volume en daardoor de hoeveelheden materiaal en soorten afwerkingen. “In feite praat je daarmee al een soort computertaal,” versimpelt Winkel, “want zo werkt driedimensionaal modelleren op de computer ook.” Zo gauw de afmetingen of wijze van afwerking van een ontwerp worden aangepast, veranderen ook de uittrekstaten voor het bestek. En de opdrachtgever krijgt direct in beeld hoe zijn huis er uit gaat zien. En kan door het model virtueel lopen via zijn internet-aansluiting. Dat laatste is voor de ontwerper een ‘must’: “Het is toch van de gekke dat een koper van een nog te bouwen huis alleen tweedimensionale tekeningen te zien krijgt. Dat is alsof je de aankoop van een cd moet baseren op de bladmuziek.”

Het via internet bekijken van het ontwerp kan prima ondersteund worden door een toelichting per telefoon door de architect: “Als het aantal Smarthouse-opdrachten groter wordt, kunnen we iemand rond laten reizen om videobeelden van de kavel te laten maken, zodat we niet meer overal naartoe hoeven. De klant ziet dan dat er iemand van ons op zijn grond is geweest, maar dat hoeft niet per se de architect zelf te zijn.”

Maar ook aan de uitvoerende kant zijn grote voordelen te behalen met de 3D-modellering van Smarthouse, omdat het fouten voorkomt, stelt Winkel: “We zoeken met HBG naar co-makers, die we op termijn toegang willen geven tot de centrale server, waar bijvoorbeeld de gegevens van het staalskelet te downloaden zijn. Dan hoeft een constructeur het ontwerp niet weer opnieuw zelf te tekenen, en daarmee verdwijnt mogelijkheid te morsen, of foute invoer te veroorzaken.” HBG heeft met co-makership al ervaring opgedaan met het aanbod van de Waarde & Riant-woningen, die geënt zijn op procesgericht bouwen. In feite bedrijven HBG en de architect hier een vorm van ‘mass customization’: een op de individuele klant toegesneden product, dat toch kan profiteren van besparingen door standaardisatie en herhaling. In de vliegtuig- een auto-industrie is dit soort processen al jaren gemeengoed, en dat moet ook in de bouw kunnen, redeneert de architect. Winkel hoopt er honderd per jaar af te gaan zetten, wat nog geen half procent is van de totale geplande 30.000 vrije kavels die jaarlijks toegewezen gaan worden. Hij beseft dat het ontwerp in de modernistische traditie zit en de liefhebbers van boerderette’s niet zal aanspreken: “Daarom willen we het voorlopig ook hoog in de markt houden; eerder een Ferrari dan een Volkswagen.”

Website: www.smarthouse.nl

Reageer op dit artikel