nieuws

Raamhoekverbinding met kleine deuvels

bouwbreed

Het mooie van een raam is dat het glas er niet direct uitvalt. Om dat voor elkaar te krijgen, zijn de stijlen en dorpels door pen en gat-, slis- of deuvelverbindingen aan elkaar gezet. Maar behalve het eigen gewicht moet een beweegbaar raam ook een extra belasting kunnen dragen, de zogenaamde ‘schrankbelasting.’ Tot dusver zijn daarom bij deuvelverbindingen alleen relatief grote deuvels toegepast.

Vanuit de timmerindustrie kwam recent de wens om vijf of zes deuvels met een diameter van acht millimeter toe te passen. Uit onderzoek blijkt nu dat dit mogelijk is.

In een trekbank van SHR Hout Research zijn verschillende houtsoorten met de ‘multi-deuvelverbinding’ getest op buiging, trek en afschuiving. Bij alle belastingtypen bleek dat de raamhoeken meer kunnen hebben dan in werkelijkheid nodig is.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels