nieuws

Provinciehuis duurder door chaos in boeken

bouwbreed Premium

Bouwmanagementbureau Hevo maakte er een administratieve chaos van en de provincie Noord-Brabant oefende te weinig controle uit. Dat staat in het eindrapport van de rekencommissie van de provincie over de renovatie van het provinciehuis in Den Bosch. Hierbij was sprake van een budgetoverschrijding van 5,5 miljoen gulden.

Voorzitter M. van Diessen van de rekencommissie overhandigde gisteren het eindrapport aan commissaris van de Koningin F. Houben.

Tijdens het onderzoek liet de commissie zich bijstaan door externe deskundigen van de Technische Universiteit in Delft en het adviesbureau Berenschot Osborne. Houben zei dat de commissie zo snel mogelijk een reactie van Provinciale Staten verwacht en dat in de Statenvergadering van april het debat over dit eindrapport wordt gevoerd.

Contract

De renovatie van het provinciehuis, die voor de statenverkiezing van 1999 werd voltooid, kostte in totaal 65 miljoen gulden. In februari 1996 was de provincie een contract aangegaan met Hevo Bouwmanagement om de voorbereiding en realisatie van de renovatie van het 25 jaar oude provinciehuis uit te voeren. Dit contract werd door Hevo zelf opgesteld en is door de provincie nooit extern getoetst.

De rekencommissie constateert dat de controle vanuit de provincie tijdens de uitvoering onvoldoende was, waardoor de administratieve begeleiding van Hevo uitmondde in een chaos. Hevo bleek, aldus de commissie, nog nooit een renovatieproject van een dergelijke omvang te hebben uitgevoerd. Hevo verweert zich door te zeggen dat de technische uitvoering prioriteit had boven de administratieve uitvoering.

Reageer op dit artikel