nieuws

Plan supervilla wekt onrust in Bilthovense laan

bouwbreed

‘Wanstaltig’ en ‘een gedrocht’ noemen bewoners van de dromerige, nostalgische Nachtegaallaan in Bilthoven de villa van 3000 kubieke meter inhoud die hun laantje dreigt te gaan domineren. De voorgestelde nieuwbouw is meer dan twee keer zo omvangrijk als wat er nu staat.

Park Vogelzang, waar de Nachtegaallaan in ligt, is begin vorige eeuw gebouwd door gerepatrieerde Indië-gangers met hun schaapjes op het droge. Die wonen er allang niet meer, en hun opvolgers moeten doorgaans nog flink werken voor de kost. Maar ze willen wel graag de fìn de siècle-sfeer behouden.

Met het omstreden nieuwbouwplan komen ze van de regen in de drup. Want op het beoogde perceel prijkt, zwaar bouwvallig na lange leegstand, de nationaal bekende villa Florence Hill: in de jaren ’80 en ’90 een bij zakenlieden geliefd hoewel kostbaar huis van plezier. In de gloriejaren konden klanten zelfs per Rolls Royce van en naar het station worden vervoerd, een paar honderd meter verder. Dat moet geweest zijn in de tijd dat de treinen nog op tijd reden.

De uitbater van het wufte Florence Hill legde het uiteindelijk af tegen de belastingdienst, en het bedrijf failleerde.

Wanstaltig

De eigenaar probeerde er appartementen in te bouwen, maar kon de vergunningen niet rondkrijgen. De villa viel in handen van speculanten, die geen belang hadden bij snelle plannen.

Nu het gebouw zodanig is vervallen dat restauratie zeer kostbaar wordt, is het gekocht door een particulier die er een kanjer van een villa wil neerzetten.

Ir. R.E.M. Matthews, spreekbuis van het bewonerscomite, klaagt de gemeente De Bilt aan: “Ze hebben net zolang getreuzeld tot deze toestand is ontstaan. Er zijn eerder serieuze gegadigden geweest die het pand wilden laten staan, maar die kwamen er bij de gemeente niet doorheen. Dit wanstaltige voorstel houdt geen enkele rekening met het historisch perspectief. Juridisch is het lastig, er is geen vigerend bestemmingsplan. Wij gaan zeker naar de Raad van State als dit ontwerp niet drastisch wordt ingekrompen.”

NOOT: als je een foto wil: regel je dat zelf? Kan niet missen: dichtgetimmerde villa met verwaarloosde oprit aan de Nachtegaallaan.

NOOT 2: bij plaatsing krant opsturen naar Ir. R.E.M. Matthews Nachtegaallaan 34 3722 AB Bilthoven

Reageer op dit artikel