nieuws

Personeelskrapte belemmert groei ingenieursbureau

bouwbreed

De krappe arbeidsmarkt belemmert de groei van het ingenieursbureau Witteveen+Bos.

“Jonge mensen kunnen we nog wel krijgen, maar het aantrekken van ervaren ingenieurs is erg moeilijk”, zegt directeur J.G.A. Coppes. “We hebben nu 63 vacatures. Dat is 10 procent van ons personeelsbestand. We kunnen daarom niet al onze ambities realiseren.”

Het in Deventer gevestigde bureau zag vorig jaar de nettowinst met 5 procent stijgen tot 9,8 miljoen gulden. De omzet was 130 miljoen gulden; een stijging van 3 procent. Het bedrijfsresultaat komt uit op 15,3 miljoen (plus 2 procent).

Voor Witteveen+Bos is evenwel het belangrijkste gegeven dat de netto-marge zo’n 7,5 procent bedraagt (bruto 12 procent). “Voor onze branche een uitstekende prestatie”, aldus een trotse Coppes.

De groei van het ingenieursbureau is volledig autonoom. Dit jaar moet die uitkomen op circa 5 procent. “Wij zijn niet actief op overnamepad, acquisities plegen we niet”, zegt Coppes.

Witteveen+Bos ziet de komende jaren veel perspectieven binnen de (rail)infrastructuur, informatisering en de watersector. De privatisering van de railmarkt levert mogelijkheden op. Coppes: “Enkele jaren geleden gingen bijna alle opdrachten automatisch naar de ingenieursbureaus van de NS, maar dat is nu niet meer het geval.” Zo voert het Deventer bureau momenteel een milieurapportage uit in het kader van de eventuele heropening van de IJzeren Rijn.

Dit jaar wordt het Nederlandse kantorennetwerk uitgebreid met een vestiging in Heerenveen. Naast vestigingen op Sint Maarten en in Jakarta, heeft Witteveen+Bos recentelijk ook een kantoor geopend in de voormalige Sovjet-republiek Kazachstan.

Reageer op dit artikel