nieuws

Paal en perk aan wildgroei antennes

bouwbreed Premium

Netwerkaanbieders KNP, Libertel en Ben moeten zendmasten in Haarlemmermeer weghalen. Dat heeft de Raad van State gisteren bepaald.

De gemeente Haarlemmermeer had de strijd aangebonden met de telefoonaanbieders die zonder bouwvergunning antennes in een woonwijk hadden geplaatst. De gemeente besliste al in 1999 dat de zendmasten moesten verdwijnen, op straffe van een dwangsom van 200.000 gulden per zendmast. De Raad van State heeft Haarlemmermeer nu definitief in het gelijk gesteld.

De zendmasten zijn feitelijk illegaal vanwege het ontbreken van een bouwvergunning, zo betoogde de gemeente. Afgezien daarvan passen de antennes niet in het bestemmingsplan dat de betreffende locaties aanmerkt als woongebied en agrarisch gebied. Volgens het gsm-beleid van Haarlemmermeer moeten zendinstallaties zoveel mogelijk worden geclusterd, zodat niet op elke straathoek antennes verschijnen.

KPN, Libertel en Ben wrongen zich bij de Raad van State in bochten om de zendmasten te behouden. De antennes passen wel degelijk in het bestemmingsplan omdat KPN, Libertel en Ben ‘openbare nutsbedrijven’ zijn, lieten hun vertegenwoordigers weten.

De netwerkaanbieders beriepen zich zelfs op het recht op vrijheid van meningsuiting. De Raad van State verwees echter al deze argumenten naar de prullenbak. Volgens het rechtscollege moeten de bedrijven hun zendmasten definitief weghalen.

Reageer op dit artikel