nieuws

Overnames lonen

bouwbreed

De meest gelukkige beleggers waren deze week wel de bezitters van aandelen GTI. De overname door Fabricom levert ze al een bonus van 45 procent op. Mochten ze daar niet op willen wachten, dan kunnen ze nu direct al een kleine 40 procent pakken. Dat is de stijging van de koers GTI na het bekend worden van het bod. Overnames lonen duidelijk.

Deze week werd verder gekenmerkt door wat deze krant en de Rabobank al voorspelden: de Europese Centrale Bank verlaagde de rente niet. Daar hadden andere financiële instellingen wel rekening mee gehouden. Daarom hadden ze gewacht met geld in te slaan tot donderdag. Gevolg daarvan was dat de geldmarktrente ineens wel zo’n 0,75 procentpunt omhoog schoot.

Een kleine misrekening van de banken van zo’n 10 miljoen euro. Gelukkig is het de korte rente, waardoor het effect op zaken als langlopende financieringsarrangementen en hypotheken miniem zal zijn, met uitzondering van de hypotheken die op dagrente zijn afgesloten. Maar wie zou dat hebben gedaan in deze tijd van lage rente.

Een naar puntje is dat er hoe langer hoe meer geschreven wordt over het woord recessie. Dat komt ervan als ECB-president Duisenberg zegt dat daar geen sprake van is. Volgens een aantal financiële experts is dat heel erg. Niet het feit dat het economisch minder gaat veroorzaakt een recessie, maar het schrijven erover. Op dit moment lijkt het ook niet gerechtvaardigd om over het R-woord te schrijven. De AEX-index herstelt zich weer van de ergste klappen en is inmiddels alweer in de bovenste helft van de 500 punten aangeland. De correcties van overgewaardeerde koersen is kennelijk achter de rug.

Voor de bouw betekent dat overigens weinig. Net zo min als de extreme daling van de AEX invloed had, heeft de stijging dat. Het was weer eurodubbeltjesweek wat dit betreft. Ballast Nedam in de plus, BAM in de min. HBG lijkt weer aan te koersen richting de 14 euro, terwijl Volker Wessels Stevin eindelijk ook weer eens wat doet. Gelukkig voor Herman Hazewinkel positief. Baggeraar Boskalis doet het inmiddels ook weer goed. Meer dan 2 euro winst en op weg naar de 30 euro zal Rob van Gelder warme gevoelens geven.

Bij de ingenieursbureaus scharrelt Fugro nog immer rond de 70 euro. Wellicht is het aan te bevelen om net als BAM de aandelen te splitsten. Dat heeft de Bunnikse bouwer goed gedaan.

Geveke tenslotte zit in de lift met dik 3 euro winst over de week. Al met al blijkt dat hard werken alleen niet echt helpt om de koers te laten stijgen. Denk daarom maar eens over een overname na. En dan uiteraard zelf overgenomen worden, dat levert het meeste op.

Reageer op dit artikel