nieuws

Opruimen of analyseren

bouwbreed

Verscheidene prioriteiten leiden tot belangentegenstellingen bij het opruimen van de gigantische ruïne die na 11 september is overgebleven van het WTC-complex in New York. Belangrijkste prioriteit voor de stad is het wegwerken van alle restanten staal en beton.

“Dat gaat al langzaam, omdat politie en FBI de rampplaats beschouwen als crime-gebied en alles willen afspeuren op zoek naar mogelijke stoffelijke resten en bewijsmateriaal”, aldus Kenneth Holden. Hij coördineert namens het stadsbestuur de opruimingswerkzaamheden en heeft er sinds enkele dagen een nieuwe kopzorg bij. Het verzoek namelijk van de American Society of Civil Engineers (SCE) om al het staalwerk van de WTC-ruïne nauwkeurig te mogen onderzoeken.

“Het is van het grootste belang dat de stalen resten microscopisch worden onderzocht. De resultaten kunnen ons antwoord geven op veel vragen en ons helpen in de toekomst veiliger te bouwen”, aldus vice-president Gene Corley van het bouwtechnisch researchinstituut in Illinois.

Holden heeft begrip voor het verzoek van de SCE, maar wijst tegelijkertijd op de noodzaak om “ground zero” zo snel mogelijk te ruimen. Ter kostenbesparing besloot men al het staal direct te recyclen. “Ik begrijp dat men die restanten wil onderzoeken en wij willen ook wel meewerken, maar dan moet het wel allemaal snel gebeuren”, zo meent Bob Kelman van Hugo Neu Schnitzer, een van de bedrijven die het staal recycled.

Gene Corley begrijpt dat de stad New York momenteel “andere prioriteiten” heeft, maar doet toch een dringend beroep op alle partijen om tijd in te ruimen voor nauwkeurig onderzoek. Iedereen wil meewerken, maar het probleem is dat elke partij in dit geval andere prioriteiten heeft.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels