nieuws

Ontwerpfout van Rijkswaterstaat: miljoenenschade

bouwbreed

Zes bedrijfsgebouwen aan de handelshaven in Breskens hebben forse schade opgelopen door een ontwerpfout van Rijkswaterstaat. De Breskense Scheepsbouw- en Machinefabriek (BSM) is zelfs in verband met instortingsgevaar voor een groot deel gesloten. Directeur A. de Looff van BSM zegt de veiligheid voor zijn 35 werknemers niet meer te kunnen garanderen.

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat Zeeland is de verankering van een vorig jaar aangelegde damwand door een ontwerpfout te zwak.

De grond van het havenplateau duwt de wand met verankering en al naar buiten, waardoor het havenplateau verzakt. Zes bedrijfsgebouwen van vier ondernemingen liepen daardoor scheuren op.

De verhuurafdeling van BSM ligt helemaal stil. De constructieafdeling wordt gestut, de werkzaamheden daar zijn intern verplaatst. De Looff vermoedt dat het bedrijfsgedeelte waar de machinefabriek was gehuisvest, helemaal moet worden herbouwd.

Het werk in die tak van het bedrijf is tijdelijk overgenomen door een machinefabriek in Sas van Gent. De Looff hoopt binnen enkele weken de beschikking te hebben over een loods van de gemeente Oostburg waar de machinefabriek kan worden gehuisvest.

De Looff schat dat de schade aan zijn bedrijf in de miljoenen loopt. Rijkswaterstaat Zeeland heeft de aansprakelijkheid op zich genomen en heeft een extern adviseur ingeschakeld om de zaak zorgvuldig af te handelen.

Inmiddels is begonnen met het herstel van de kademuur. Dat vergt volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat Zeeland zeker enkele miljoenen guldens.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels