nieuws

Nutsbedrijf zet eerste stap op Curaçao

bouwbreed

De investering van 100 miljoen gulden die de Zeeuwse Delta Nutsbedrijven doet in het Curaçaose nutsbedrijf Aqualectra is de eerste stap naar een mogelijke overname van het plaatselijke nutsbedrijf.

Delta heeft een optie om 75 procent van de aandelen over te nemen zodra de Curaçaose overheid het nutsbedrijf afstoot. Een principebesluit tot privatisering is door de eilandraad al genomen.

Aqualectra is een bedrijf dat niet alleen stroom opwekt, maar ook water levert. Het bedrijf is niet kapitaalkrachtig genoeg om de honderden miljoenen die de komende jaren nodig zijn voor verbeteringen en moderniseringen zelf op te hoesten. Tot 2020 staat daarvoor maar liefst anderhalf miljard op de lat.

De eerste honderd miljoen gulden worden gestoken in de overname van de dieselgeneratoren van Aqualectra. Het bedrijf least ze vervolgens terug van Delta.

In de toekomst wordt van geval tot geval bekeken welke projecten voor de Zeeuwen interessant zijn. Eén van die projecten is de winning van zoet uit zout water.

Windmolenpark

Alle toekomstige projecten worden ondergebracht in een speciale purpose compagny. Los van deze 100 miljoen investeerde Delta al 30 miljoen in een vorige week geopend windmolenpark, met een totaal vermogen van 9 megawatt.

“Kennis, kunde en kapitaal hebben wij nodig en dat heeft Delta”, aldus directeur S. Martina van het Curaçaose Aqualectra. Met deze investeringen wil Delta haar fundament verstevigen onder de sterk gekoesterde zelfstandigheid.

“Wij zijn een zogenaamde first mover, wat wij doen wekt naar verwachting veel interesse voor Curaçao”, zegt directeur P. Stoter van Delta. “Er bestaan op het eiland goede economische vooruitzichten.”

Binnenkort krijgen de aandeelhouders van Delta Nutsbedrijven. zoals de provincie en gemeenten, nadere informatie over het project.

Nu de investeringen de 120 miljoen gulden nog niet overschrijden, heeft het bestuur geen goedkeuring nodig van de aandeelhouders. Mocht het tot overname komen dan is dat zeker wel het geval.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels