nieuws

Noorderlingen steunen zweeftrein

bouwbreed

Bijna de helft van de noorderlingen is voor de komst van een zweeftrein tussen Groningen en Amsterdam. Dit blijkt uit een onderzoek van het bureau Aha! in opdracht van RTV Noord, Omrop Fryslân en RTV Drenthe.

In totaal is 43 procent van de noorderlingen voorstander van de snelle treinverbinding met het Westen. Ruim een kwart (26 procent) heeft nog geen mening over het ambitieuze project. De Groningers zijn het positiefst: hiervan is de helft voorstander. Van de Friezen is maar 37 procent voor de zweeftrein, terwijl 44 procent van de Drenten voor is. De uitkomst staat haaks op een eerdere uitspraak van minister Pronk van VROM dat de zweeftrein vooral in de hoofden van de bestuurders leeft. De Groningse commissaris van de koningin Alders reageerde verheugd op de uitslag. “Iedere twijfel over voldoende steun bij de bevolking kan worden weggenomen.” Ruim de helft (55 procent) van de noordelijke bevolking is van plan om de zweeftrein te gebruiken als die er eenmaal ligt. Iets minder dan de helft van ondervraagden, 43 procent, is bereid honderd gulden of meer te betalen voor een retourtje. Met de zweeftrein duurt een ritje van Groningen naar Amsterdam nog maar veertig minuten, tegen ruim twee uur nu. Uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen bleek in september vorig jaar dat bijna tweederde van de inwoners van Groningen en Drenthe voor een zweeftrein tussen Groningen en de Randstad is. Maar bijna eenderde van de ondervraagden was toen bang dat deze treinverbinding meer mensen uit de Randstad naar het Noorden zou trekken. Daardoor zou de rust worden verstoord.

Reageer op dit artikel