nieuws

Niets is recht aan het Alphense stadhuis

bouwbreed

De maatvoering tijdens de bouw van het stadhuis in Alphen aan den Rijn is uitzonderlijk. Aan de glasgevels is niks recht, behalve het glas. Het zijn ruim duizend verschillende panelen met een bijzondere afmeting en een tekening erin. Detailleren van de constructie heeft tot vertraging geleid, maar het project loopt nu goed. HBG hoopt het project voor volgend jaar zomer gebruiksklaar op te leveren.

Het ontwerp voor het stadhuis van Erick van Egeraat Associated Architects is complex. Dat is mede debet aan de opgelopen vertraging, stellen projectleider ing. M.F.R. de Jonge en uitvoerder F. Quataert, beiden van HBG Utiliteitsbouw BV.

Dit bouwbedrijf kreeg het werk na een openbare, Europese aanbesteding gegund en ging in mei 2000 aan de slag. Mooi project, veel te doen.

In oktober vorig jaar stelde adviesbureau ABT-C vast dat bij het detailleren van de constructie gebleken was dat de staalprofielen zwaarder zouden moeten worden dan in eerste instantie werd gedacht.

Het adviesbureau is als ‘hoofdconstructeur’ belast met het uitrekenen van de constructieve aspecten van het ontwerp. De noodzaak van zwaardere staalprofielen heeft mede bijgedragen aan de vertraging. Opvangen van de vertraging in de procesvoering is volgens De Jonge niet geheel mogelijk.

Excuus

De gemeente wil in de zomer van 2002 het gebouw in gebruik nemen. HBG zou oorspronkelijk op 31 januari 2002 het casco opleveren. Momenteel is overleg gaande met de gemeente over het aanbrengen van het inbouwpakket, zodat in de zomer van 2002 gebruiksklaar kan worden opgeleverd.

Projectleider De Jonge beaamt dat het begrip complexiteit tegenwoordig te pas en te onpas wordt gebruikt. En naar zijn zeggen zeker niet als excuus als bij het aannemen van het werk de zaken niet goed zijn bekeken.

De Jonge: “Bij het stadhuis hier wordt het wel terecht gebruikt. De vorm van het gebouw is echt ingewikkeld. Niets is recht of rond en er is ook geen symmetrie. Heel de bouw is dubbelgebogen. Daarom tekenen en engineeren we in 3D.”

De gebogen vormen noodzaken tot een bijzondere maatvoering tijdens de bouw. Die is ook 3D, niet alleen in het platte vlak maar ook in de hoogte. Nu is een gebouw natuurlijk altijd driedimensionaal, maar het meten gaat vaak alleen in platte vlakken.

Niet bij het stadhuis. De kruispunten van de staalprofielen voor de glazen gevel worden bijvoorbeeld als vast punt gebruikt, Daarop komen stickers om ze te kunnen inmeten. Bij aanbrengen van het glas door het bedrijf Octatube worden maatafwijkingen dus per kruispunt opgevangen. Dat is complex.

Membraan

De levertijd van het glas is met twintig weken uitzonderlijk lang. Het gaat om ruim duizend panelen, die zijn opgebouwd uit twee lagen glas, met ertussen een membraan met daarop een ook weer een fraaie tekening (zeefdruk). Dat glas wordt gemaakt bij een Belgisch bedrijf en wordt geleverd aan Octatube, het bedrijf dat het in Alphen aan den Rijn komt monteren. Over twee weken zal het glas naar exacte maten worden besteld, nu al is productiecapaciteit gereserveerd.

Het glas is volgens De Jonge en Quataert zeker een risicofactor. Het mag niet fout gaan. Er moet de uiterste zorg aan worden besteed bij fabricage, transport en plaatsen.

Op de bouwplaats wordt niets opgeslagen, dagelijks zal een hoeveelheid voor een dagproductie worden aangevoerd. Als zich ondanks alles toch iets zou voordoen, dan zijn houten panelen gepland die naar de maten worden gemaakt. Want het gebouw moet voor verdere afbouw wel wind- en waterdicht zijn.

Tegenzitten

Dat er iets met het glas gebeurt, is niet denkbeeldig. Dat blijkt wel uit een recent voorval op de bouwplaats bij een voorgenomen plaatsing van prefab elementen. Een grote mobiele kraan stond klaar. Helaas kwam de vrachtwagen met een element erop te laat vanwege panne. De kraan moest naar een andere hijsklus.

Het gevolg van zoiets valt met dat element nog wel mee. Dat is nu alweer opgelost. Maar het geeft aan dat het aardig tegen kan zitten.

HBG Bouw en Vastgoed is in mei 2000 begonnen met de nieuwbouw van het Stadhuis in Alphen aan den Rijn, in opdracht van de gemeente naar een ontwerp van Erick van Egeraat Associated Architects. De aanneemsom bedraagt 44 miljoen gulden (20 miljoen euro). Het project bestaat uit een hoofdgebouw, een tussengedeelte en een kantoorgebouw. Onder deze bebouwing komt een parkeergarage voor 240 auto’s. Het hoofdgebouw, het eigenlijke stadhuis, heeft vier verdiepingen en wordt naar de vorm ‘het Palet’ genoemd. Dit gebouw is onderheid. De gevel van het Palet en van de openbare ruimte is voornamelijk opgebouwd uit structurele beglazing, welke gekoppeld is aan stalen spanten met een houten bekleding. De bolle bovenkant van het Palet is uitgevoerd in stalen dakplaten met een zinken bekleding en gedeeltelijk een kunststof dakbedekking. Het tussengedeelte en het kantoorgebouw hebben een fundering ‘op staal’. Het bouwdeel tussen het Palet en het kantoorgebruik krijgt een enkele bouwlaag. Het wordt een openbare ruimte, waarin het servicecentrum van de gemeente wordt ondergebracht. Het kantoorgebouw krijgt drie verdiepingen. Het is oorspronkelijk bedoeld als uitbreiding maar zal worden verhuurd. Belangrijke onderaannemers zijn Octatube (glas) en Moeskops (staalbouw). Volgende week wordt begonnen met aanbrengen van de staalconstructie. In augustus gaat het eerste glas erin.

HBG gaat het gebouw naar verwachting voor de zomer van 2002 opleveren.

Reageer op dit artikel