nieuws

MKZ-schade bouwbedrijven valt mee

bouwbreed Premium

De schade die bouwbedrijven in en rond door mond- en klauwzeer besmette gebieden leiden, lijkt mee te vallen. Hoewel agrarische bouwprojecten allemaal stil liggen, zitten er weinig tot geen timmerlieden thuis. Bouwondernemers in en rond de getroffen gebieden houden het merendeel van hun personeel aan het werk door ze op andere bouwprojecten in te zetten.

“Het is bijna niet te geloven, maar we krijgen nog steeds nieuwe orders binnen voor het bouwen van stallen en andere agrarische gebouwen, hoewel we momenteel op geen enkel boerenerf mogen komen!”

Directeur A. Exel van Exel’s Aannemingsbedrijf Lemele BV krabt zich eens achter de oren. Het is rustig op het bouwbedrijf dat gevestigd is in Lemele, midden in het natuurgebied Salland, tussen Zwolle en Almelo. Alle 140 medewerkers zijn aan het werk. Busjes en materieel zijn volop in bedrijf. Eigenlijk verbazingwekkend, omdat de bouwonderneming aan de rand van het besmette gebied ligt in de driehoek Zwolle-Apeldoorn-Deventer.

Niemand thuis

Toch ondervindt ook Exel dagelijks de gevolgen van de MKZ-uitbraak. De ontsmettingsbak met citroenzuur bij de entree van het bedrijf, herinnert er aan. Verder liggen een fiks aantal bouwprojecten stil door de veeziekte. “Het bouwen, renoveren en verplaatsen van stallen is een specialiteit van ons. Omdat we momenteel niet bij de boer mogen komen, liggen er nu zo’n dertien projecten stil. Gelukkig is ons bedrijf breed actief in de bouw. We hebben onze mensen op andere projecten onder kunnen brengen door wat te schuiven met de planning. Niemand behoeft thuis te zitten.”

Gespreksthema

“Mond- en klauwzeer is bij ons het gespreksonderwerp van de dag”, zegt directeur T. Bouwhuis van aannemingsbedrijf Salverda BV in ’t Harde. Het bedrijf zelf ligt niet in het besmette gebied, het merendeel van de personeelsleden komt er wel vandaan. “Je merkt dat het hen bezig houdt. Ze komen zelf van een boerderij of hebben familie en vrienden waar geruimd is.”

Qua werk merkt Salverda weinig van de uitbraak. “Wij bouwen geen agrarische gebouwen. Kleine stalbouwbedrijven zitten nu echt in de moeilijkheden. Maar zoveel zijn dat er niet. Veel bouwbedrijven zijn breder georiënteerd en passen, zoals ook wij doen, de planning aan.” Bouwhuis kijkt overigens goed om zich heen of hij misschien personeel van gedupeerde bouwbedrijven kan inlenen, omdat hij zelf een tekort heeft aan mensen.

Zelfs in het de laatste dagen door rellen geteisterde Kootwijkerbroek, ondervindt de bouw weinig schade door de mkz. “Het was alleen lastig dat we het dorp niet uit konden omdat de wegen waren geblokkeerd”, zegt een woordvoerder van aannemingsbedrijf C. van der Top. “Verder kregen we telefoontjes van leveranciers die willen weten of we wel bereikbaar zijn. Dat zijn we.” Van der Top bouwt bijna geen stallen of boerderijen. Daardoor hoeft niemand thuis te zitten. Het is ook niet de bedoeling van het bedrijft want het wil haar personeel niet aan andere bedrijven kwijtraken.”

Het lijkt erop dat de boerenerven tot de bouwvakvakantie verboden gebied blijven. “Terecht, want je moet er toch niet aan denken dat je als bouwbedrijf verantwoordelijk zou zijn voor verdere verspreiding van het virus”, verwoordt A. Exel zijn grootste angst.

Bouwpiek

Het bedrijf van zijn vader, broer en hemzelf lijkt nog de meeste schade te ondervinden doordat ze veel in de stallenbouw actief zijn. Hoe groot de schade is, weet de financieel directeur niet. “Daar komt nog bij dat we, als de MKZ-crisis voorbij is, met een bouwpiek komen te zitten. Nu richten we ons vooral op de woning- en utiliteitsbouw, maar als we straks de boerenerven weer op mogen, moeten de lopende projecten ook worden afgerond.”

Exel is nu al bezig daar een oplossing voor te bedenken. “We hebben ook te maken gehad met de Varkenspest. Daar zijn we goed doorheen gerold. Dat zal ons nu ook wel weer lukken.”

Reageer op dit artikel