nieuws

Middenbedrijf ietsje optimistischer

bouwbreed

Het middenbedrijf in de bouw is iets optimistischer dan andere bedrijfstakken. Waar bijna alle sectoren hun omzetverwachtingen neerwaarts bijstellen, zit de bouw in de plus. Dit blijkt uit de Trendmeter van VNO-NCW.

In zijn algemeenheid denkt het middenbedrijf dat de afkoeling van de Nederlandse economie nog lang niet voorbij is. Van de positieve verwachtingen van een jaar geleden is dan ook niets meer over in de meter. Pessimisme is gaan overheersen. Daarop maakt de bouw nauwelijks uitzondering, ondanks de stijging van het percentage bedrijven dat een grotere omzet verwacht. Absoluut behoort de bouw met 35 procent tot de laagst scorende.

Gekoppeld aan het pessimisme over de economie is de banengroei. Ook daarvan verwachten de bedrijven dat die minder snel zal gaan dan eerder voorspeld. De keerzijde van deze medaille is de krapte op de arbeidsmarkt. Het aantal bedrijven dat daarvan last had, is gedaald van 39 naar 34 procent. De bouw blijft hier koploper met 56 procent.

Dat kan echter omslaan. Vanwege de slechtere verwachtingen loopt de investeringsdynamiek terug. De bouw heeft daar op dit moment weinig last van, omdat de productie nog voortvloeit uit eerdere investeringsbeslissingen. Maar als het pessimisme aanhoudt, zal de bouw op termijn eveneens minder opdrachten kunnen verwachten.

Dit onderzoek, waarin naast VNO-NCW ook F. van Lanschot Bankiers, onderzoeksbureau ITMResearch en KPMG participeren, is het eerste onderzoek waarin de effecten van de aanslagen in de VS zichtbaar zijn.

Reageer op dit artikel