nieuws

Kobelco en Case gaan intensief samenwerken

bouwbreed

Bouwmachinefabrikant Kobelco Construction Machinery, dochter van het Japanse megaconcern Kobe Steel, en Case New Holland (CNH) gaan wereldwijd samenwerken.

De overeenkomst houdt de ontwikkeling, productie en verkoop in van rupsgraafmachines. Bovendien gaat Kobelco de distributie verzorgen van alle bouwmachines van CNH in Japan en de Aziatische regio, inclusief Australië. De overeenkomst moet nog wel worden voorgelegd aan de diverse mededingingscommissies in de verschillende regio’s.

Het fusiebedrijf CNH neemt 20 procent van de aandelen van Kobelco Construction Equipment over van moedermaatschappij Kobe Steel. Dat aandeel zal later worden uitgebreid naar 35 procent. In Europa koopt CNH het Hitachi-gedeelte van de combinatie Fiat-Hitachi, de strategische overeenkomst tussen CNH en Fiat-Hitachi wordt op 30 juni 2002 beëindigd. Het Fiat-deel was al eigendom van CNH.

Soepel

De overeenkomst weerhield CNH ervan de wereldwijde plannen voor distributie van bouwmachines uit te voeren. Aan de andere kant kan Hitachi in Europa aan de slag met ander eigen bouwmaterieel. Om de overgang van de CNH- en Fiat-Hitachinetwerken naar Hitachi- en CNH/Kobelco-netwerken soepel te laten verlopen, wordt een overgangsperiode tot januari 2003 gehanteerd.

De bouwmachinepoot van CNH en Kobelco Construction Machinery Europe, waarvan het hoofdkantoor in Almere staat, richten een nieuw bedrijf op dat Fita-Kobelco gaat heten. CNH behoudt voorlopig 75 procent van de aandelen, Kobelco kan in de toekomst zijn aandeel uitbreiden van 35 procent. Fiat-Kobelco en Kobelco zullen onafhankelijk blijven opereren van het netwerk en de merknaam van Case, dat zal ondersteuning behoudt van Sumitomo Construction Machinery. De machines van Fiat-Kobelco en Kobelco voor de Europese markt worden in Europa geproduceerd.

Graafmachines

De relatie tussen Case en Sumitomo blijft in tact en staat los van de CNH-Kobelco deal. Sumitomo blijft voorlopig graafmachines leveren aan het Europese netwerk van Case. Sumitomo en CNH bestuderen opties voor de Europese markt, inclusief een mogelijke joint venture voor graafmachines van Sumitomo.

Sumitomo blijft in Japan en de rest van Azië de graafmachines van eigen merk leveren. In Amerika blijft de joint venture van Sumitomo en Case, LBX, de distributie verzorgen van machines van Link-Belt. In Noord-Amerika neemt CNH 65 procent van de aandelen van Kobelco America Inc. over. In de regio Azië/Oceanië koopt Kobelco alle activiteiten op het gebied van bouwmachines van de merken Case en Link-Belt van CNH.

Reageer op dit artikel