nieuws

Kanters genomineerd voor ondernemersprijs

bouwbreed

Drie bedrijven zijn genomineerd voor de Ondernemersprijs Rotterdam 2001. Onder de uitverkorenen: Kanters Bouwbedrijf uit Barendrecht. Een jury onder voorzitterschap van prof. dr. P.H.A.M. Verhaegen (decaan faculteit Bedrijfskunde van de E.U.R.) maakt morgen bekend wie zich het beste onderscheidt op het gebied van productie, personeel, marketing, financiën, organisatie, milieu en innovatie. De winnaar ontvangt naast een trofee en oorkonde een geldbedrag van twintigduizend gulden.

De kans dat Kanters Bouwbedrijf als beste uit de bus komt, is voor Henk de Pagter een eenvoudig rekensommetje. “We hebben 50 procent kans, we winnen of we winnen niet.”

De realistische en optimistische zienswijze is typerend voor De Pagter, onder wiens leiding het familiebedrijf het afgelopen decennium in de vaart der volkeren opstootte. In de visie van de aimabele directeur/eigenaar is “de jus” van het ondernemen dat je “af en toe een uitdaging aangaat”. Zelf bracht hij die stelling in 1995 in de praktijk door het aannemersbedrijf Fraanje in te lijven.

Bijna een jaar geleden werden de vestigingen in respectievelijk Puttershoek en Ridderkerk verruild voor één onderkomen op het kantoren- en bedrijveneiland De Compagnie in Barendrecht. Het nieuwe onderkomen is gelegen op een steenworp afstand van de Vinex-locatie Carnisselande, waar het bouwbedrijf jaarlijks honderd woningen bouwt.

“Met het oog op de Vinex-ontwikkelingen waren we destijds net een maatje te klein. Door het vergroten van onze productiecapaciteit zijn we nu een belangrijke speler”, zegt De Pagter vol trots in het nog nieuw ruikende bedrijfsgebouw.

Krachtenbundeling

De krachtenbundeling legde hem zeker geen windeieren. De jaarlijkse omzet werd mede door de inlijving van Fraanje in tien jaar verviervoudigd tot tweehonderd miljoen gulden. “Het eerste wat ik destijds deed, was het aanbrengen van structuur. We kregen met de overname ook een orderportefeuille van vierhonderd woningen in eigen projectontwikkeling die niet van de grond was gekomen. Binnen twee jaar waren ze in uitvoering en verkocht.”

Toegevoegde waarde

Anno nu komt de helft van de tweehonderd miljoen omzet voort uit eigen ontwikkeling. De Pagter: “Goed om je heen kijken is een vereiste om succesvol te opereren. Als het minder gaat met andere sectoren – de automatisering, elektronica – heeft dat ook gevolgen voor de bouwsector. Om die reden ontwikkelt het bouwbedrijf op de Vinex-locatie Ypenburg voor de markt 30.000 vierkante meter kantoorruimte, verdeeld over elf gebouwen, hapklare brokken dus.

Het verder kijken dan de eigen grenzen, durven vernieuwen en de lat een trapje hoger leggen, zijn voor De Pagter terugkerende elementen. “Het onafhankelijk en zelfstandig beslissingen kunnen nemen, is een groot goed van ondernemerschap.”

Maar bouwen alleen is niet meer voldoende, meent hij. “We zullen als bouwer in zowel het voor- als natraject een toegevoegde waarde moeten hebben.”

Volgens De Pagter moet een bouwer antwoord geven op de bestaande bouwbehoefte, of het nu om een verzorgingstehuis gaat of om een woning. Die instelling komt onder andere tot uiting op Ypenburg, waar het bedrijf in samenwerking met Van der Vorm uit Papendrecht 660 huizen realiseert, waarvan 120 op vrije kavels.

“We hadden weliswaar de hoogste grondaanbieding, maar de woningdichtheid ligt hier wel op vijftien woningen per hectare. Wij doen hier wat Remkes wil.”

Aan de individuele vrijheid van de kopers probeert Kanters daarnaast zo optimaal mogelijk tegemoet te komen. “Voordat hier de eerste paal de grond is ingegaan, hielden zes mensen zich bezig met het vertalen van hun wensen.” Voorbereiding, kopersbegeleiding en nazorg is het credo.

Zelfvoorzienend

Maar ook de eigen mensen hebben alle aandacht. “Bouwen is people’s business”, stelt De Pagter. Hoewel het niet altijd lukt, probeert hij elke week op een project een kijkje te nemen. “De beste ideeën komen toch van de werkvloer”, is zijn ervaring.

Sinds anderhalf jaar beschikt het bedrijf daarnaast over een eigen kenniscentrum. De Pagter: “De bestaande kennis wordt in een bedrijf te weinig gedeeld. In een bestek is de bouwtijd vaak te lang of te kort. Wanneer kennis gestructureerd wordt verzameld, kan weloverwogen gekozen worden voor de meest optimale werkmethodiek.”

In navolging van de grotere bedrijven, is De Pagter tevens nauw betrokken bij het opzetten van een opleidingstraject voor mbo’ers en hbo’ers in middelgrote bedrijven, dat dit najaar van start moet gaan. “Een goed bedrijf is een opleidingsbedrijf.”

Ook op andere terreinen wil hij maatwerk leveren. “Op ons bedrijveneiland dragen wij zorg voor de infrastructuur, plantsoenen, vuilafvoer, bewaking, het onderhoud van de gebouwen en het sneeuwvrij maken. Met dit zogeheten parkmanagement nemen we de gebruikers een zekere zorg uit handen en behoudt het vastgoed zijn waarde.”

Het milieu is daarbij geen ondergeschoven kindje en maakte de ondernemer zelfs zelfvoorzienend. “Ons eigen kantoor hebben we uitgerust met zeven warmtepompen, waarmee we niet alleen ons kantoor, maar ook de twee aangrenzende gebouwen verwarmen en koelen. Naast bouwer ben ik dus ook energieleverancier.”

Kanters Bouwbedrijf

Opgericht 1906

Directeur Henk de Pagter

Omzet 200 miljoen gulden

Medewerkers 200

‘Bouwen alleen is niet meer voldoende’

Reageer op dit artikel