nieuws

Illegale reparaties oorzaak tunnelbrand

bouwbreed Premium

Illegale reparaties in de skitreintunnel in het Oostenrijkse Kaprun zijn de oorzaak van de brand in de tunnelbrand, die in november 2000 aan 155 mensen het leven kostte. Het Oostenrijkse nieuwstijdschrift ‘Profil’ meldde dat nieuws.

Het tijdschrift heeft, volgens eigen zeggen, inzage in gerechtelijke dossiers gehad. In een defect verwarmingselement dat de catastrofe veroorzaakt zou hebben, is volgens ‘Profil’ in strijd met de regels, een houtplaat in combinatie met isolatiewol ingebouwd. Daardoor kon het vuur zich zo snel verspreiden dat slechts twaalf mensen zich uit de vlammenzee konden redden. Het personeel en de bedrijfsleiding van de kabeltrein wisten van de illegale reparaties, aldus één van de medewerkers.

Bij een controle naar aanleiding van een eerder ongeluk in 1997 hadden de reparaties moeten opvallen. De oorzaak van de tunnelbrand in 2000 is door de autoriteiten opzettelijk verzwegen om het plaatselijk toerisme geen schade te doen, schrijft ‘Profil’ verder.

De rechtbank in Salzburg wil pas in de tweede helft van dit jaar opening van zaken geven.

Reageer op dit artikel