nieuws

Ikea bouwt groot Brits distributiecentrum

bouwbreed Premium

Ikea wil bij Peterborough, op een klein uur van Londen, het grootste distributiecentrum van Groot-Brittannië bouwen. Het wordt zo’n 140.000 vierkante meter groot en zal circa 140 miljoen gulden kosten. Een bouwvergunning is al aangevraagd.

Het complex is nodig vanwege Ikea’s grote expansieprogramma. Binnen enkele jaren tijd wil de Zweedse meubelgigant het aantal filialen in Groot-Brittannië verdrievoudigen van tien naar dertig.

Ikea heeft, zeker op de Britse markt, te lijden onder haar eigen succes. De directie heeft onlangs in advertenties en brieven openlijk haar excuus aangeboden aan de klanten vanwege de chaotische toestanden. Vooral in het weekend kan men in de winkel vrijwel niet bewegen, loopt de wachttijd bij de kassa’s tot meer dan een uur op en is parkeren in de wijde omgeving onmogelijk. Ook het afhandelen van klachten gaat slecht. Ikea komt dan ook regelmatig tevoorschijn in consumentenprogramma’s op tv.

Om aan die problemen iets te doen, wil Ikea in de komende tien jaar twintig nieuwe zaken openen. Net als in veel andere landen, is het krijgen van bouwvergunningen voor dergelijke grootschalige detailhandel aan de rand van de steden echter steeds moeilijker.

In trek

Er moet ook een groot nieuw distributiecentrum komen in Hampton, een locatie die ligt aan de belangrijkste noord-zuid autoweg en ook snel toegankelijk is vanuit diverse havens aan de Engelse oostkust. Ikea voert de meeste onderdelen in vanuit in Zweden. In Hampton wordt een project ontwikkeld met naast distributiecentra en andere zakelijke gebouwen ook 5200 woningen en een groot recreatiepark. Vanwege de goede verbindingen naar Londen zijn dergelijke locaties erg in trek.

Reageer op dit artikel