nieuws

Hulpbruggen voor tunnel in 57 uur klaar

bouwbreed Premium

“Technisch niet zo bijzonder, logistiek des te meer”, zegt projectleider T. Reijnen van aannemer Dubbers-Malden. In opdracht van Railinfrabeheer en de gemeente Tiel brengt zijn bedrijf in nog geen tweeënhalve dag een hulpconstructie aan voor een tunnel onder de spoorlijn tussen Geldermalsen en Tiel. De tunnel, een ontwerp van Holland Railconsult, verbindt straks de nieuwbouwwijk Passewaay met het centrum van Tiel.

Op een gebied van hooguit 25 bij 25 meter draaien dinsdag en woensdag twee heistellingen en twee stellingen voor groutankers op volle toeren. Tientallen medewerkers van Dubbers-Malden, zes onderaannemers en diverse andere instellingen en bedrijven maken overuren om de klus te klaren binnen de beschikbare 57 uur. Het treinverkeer tussen Tiel en Geldermalsen ligt volledig stil. Nadat het sein veilig is gegeven, worden de spoorstaven doorgebrand. Een hijskraan takelt de spoorsectie weg. Vervolgens worden ballast en grond ontgraven, damwanden ingetrild en heipalen de grond in gejaagd. Dan brengt Dubbers-Malden twee stalen hulpbruggen aan, waarna de rails weer op hun plek worden gelegd. “Een dergelijke operatie vergt veel voorbereiding”, zegt Reijnen, wijzend naar alle materialen die naast de spoorbaan klaar liggen. “We hanteren een strakke planning en laten niets aan het toeval over.”

Hotelkamer

Om de geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken, wordt geheid met een hoogfrequent trilblok en een geluidsmantel. Omdat het werk dag en nacht doorgaat, bezorgt de operatie de omwonenden desondanks behoorlijk wat overlast, is de verwachting. De gemeente Tiel heeft daarom besloten de omwonenden een vergoeding van honderd gulden per persoon te betalen, voldoende voor een hotelkamer inclusief ontbijt. Dit gebaar kost de gemeente een kleine twee ton. Terwijl de tunnel in de komende maanden verder wordt afgewerkt, ‘groeit’ naast het spoor het nieuwe brugdek.

Eind dit jaar schuift Dubbers-Malden tijdens een nieuwe buitendienststelling het brugdek op zijn plaats.

Reageer op dit artikel